Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Προειδοποιεί ο Μεντβέντεφ Ρωσικοί πύραυλοι στο Καλίνινγκραντ «απέναντι» στην αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε την Τετάρτη να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Iskander στο θύλακο του Καλίνινγκραντ και σε άλλες περιοχές, στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να αναπτύσσουν χωρίς παραχωρήσεις την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε επίσης πως η Ρωσία ενδέχεται να αποχωρήσει και από τη νέα Συνθήκη START για τη μείωση και τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αντιπυραυλική ασπίδα, η Ρωσία θα στρέψει τους πυραύλους της εναντίον των αμερικανικών εγκαταστάσεων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.

«Αν τα άλλα μέτρα δεν είναι επαρκή, η Ρωσική Ομοσπονδία θα αναπτύξει στα δυτικά και τα νότια της χώρας σύγχρονα επιθετικά συστήματα, τα οποία θα μπορούν να εγγυηθούν την καταστροφή των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ. Ένα από τα μέτρα θα είναι η ανάπτυξη μιας συστοιχίας πυραύλων Iskander στην περιοχή του Καλίνινγκραντ» ανέφερε.

Πέραν του Καλίνινγκραντ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως μπορεί να αναπτυχθούν βαλλιστικοί πύραυλοι στην περιοχή Κρασνοντάρ και τη γειτονική Λευκορωσία.

Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-ΗΠΑ έχουν φθάσει σε αδιέξοδο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να δώσουν νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το σύστημα δεν πρόκειται να στοχεύσει τη στρατηγική άμυνα της Ρωσίας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Οι ΗΠΑ τονίζουν ότι η ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας είναι απαραίτητη για την προστασία της κεντρικής Ευρώπη από ενδεχόμενο πυραυλικό χτύπημα από χωρίς-παρίες όπως το Ιράν. Ωστόσο, η Ρωσία υποστηρίζει ότι το σύστημα μπορεί να αποτελέσει απειλή για το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Μετά από συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε επίσης πως χωρίς συμφωνία για την αντιπυραυλική ασπίδα είναι πιθανόν η Μόσχα να αποχωρήσει από τη νέα Συνθήκη START με τις ΗΠΑ για τη μείωση και τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών.

 http://www.tanea.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.