Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Μέρκελ - Σαρκοζί καλούν τον Γιώργο στις Κάνες για εξηγήσεις

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ G20 ΣΤΙΣ ΚΑΝΕΣ

Η κίνηση Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος εκτιμήθηκε από Μέρκελ και Σαρκοζί ότι αφήνει μετέωρη τη συμφωνία των Βρυξελλών Συναγερμός σε Παρίσι και Βερολίνο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε η καγκελάριος με τον πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας να μην ακυρωθούν οι αποφάσεις της συμφωνίας των Βρυξελλών

Η κίνηση Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος εκτιμήθηκε από Μέρκελ και Σαρκοζί ότι αφήνει μετέωρη τη συμφωνία των Βρυξελλών
Να μεταβεί επειγόντως στις Κάνες για? εξηγήσεις κάλεσαν χθες τον Ελληνα πρωθυπουργό η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί. Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να θέσει σε δημοψήφισμα τη νέα δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα να σημάνει "συναγερμός" σε Βερολίνο και Παρίσι, καθώς εκτιμήθηκε ότι η κίνηση αυτή αφήνει? μετέωρη τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Η κ. Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τον Ν. Σαρκοζί, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
Την αποφασιστικότητα του Γάλλου προέδρου να μην "ακυρωθούν" οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής δείχνει και ο τόνος των δηλώσεών του αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο: "Χθες (σ.σ.: τη Δευτέρα) ο Ελληνας πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να ανακοινώσει ένα δημοψήφισμα. Αυτή η ανακοίνωση εξέπληξε όλη την Ευρώπη. Η Γαλλία υπενθυμίζει ότι το Σχέδιο που υιοθετήθηκε την Πέμπτη με ομοφωνία από τα 17 κράτη της Ευρωζώνης είναι ο μόνος δρόμος για να λυθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους".

Συμπλήρωσε ακόμη πως "το να δίνεται ο λόγος στον λαό είναι πάντοτε θεμιτό, αλλά η αλληλεγγύη όλων των χωρών της Ευρωζώνης δεν θα μπορούσε να ασκηθεί χωρίς ο καθένας να δεχτεί να κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες". Γι' αυτό, λοιπόν, εξήγησε ο κ. Σαρκοζί, η Γαλλία και η Γερμανία πήραν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν για σήμερα πριν από την έναρξη των εργασιών του G20 το σύνολο των ευρωπαϊκών οργάνων καθώς και το ΔΝΤ, για να εξετάσουν μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό τις συνθήκες υπό τις οποίες οι δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί θα τηρηθούν.
Νωρίτερα, κατά τη συνομιλία του με την καγκελάριο Μέρκελ ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη η απόφαση της Συνόδου Κορυφής και η συμφωνία για το πρόγραμμα να γίνουν κτήμα του λαού προκειμένου να συμβάλουν στην προώθηση των αλλαγών και τόνισε ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της χώρας.
Η καγκελάριος εξέφρασε την κατανόησή της υπογραμμίζοντας ότι καταλαβαίνει τις εξελίξεις στη χώρα. Οπως ανακοινώθηκε, η κ. Μέρκελ και ο Ν. Σαρκοζί θα συναντηθούν αρχικά σήμερα το απόγευμα με τους κ. Γιούνκερ, Μπαρόζο, Ρομπάι, τον νέο πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στη συνέχεια (στις 21.30) θα συναντήσουν τον Γ. Παπανδρέου.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Πηγές προσκείμενες στη γαλλική κυβέρνηση ανέφεραν πως η απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα συνιστά σημαντική απειλή στα σχέδια του Ν. Σαρκοζί για επανεκλογή στις προεδρικές εκλογές του 2012. "Μουδιασμένο" παρακολούθησε αρχικά τις εξελίξεις το Βερολίνο, όπου ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου παίζει την τύχη της Ελλάδας και του ευρώ κορώνα - γράμματα. Στελέχη της κυβέρνησης συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ δήλωσαν "ενοχλημένα" από την ανακοίνωση Παπανδρέου.

Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.