Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

Βαλτιμόρη: Η πρωτοποριακή επανάκτηση του "Παλίμψηστου" του Αρχιμήδη! (βίντεο ντοκιμαντέρ)θεὸν ἀεί γεωμετρεῖν -Αρχιμήδης"Aπολεσθέντα και Ευρισκόμενα: Τα μυστικά του Αρχιμήδη" είναι ο τίτλος της πολύ σημαντικής έκθεσης του Walters Art Museum της Βαλτιμόρης, που εγκαινιάζεται στις 16 Οκτωβρίου, για να παρουσιάσει με ενθουσιασμό το χειρόγραφο που ξεσήκωσε όλο τον επιστημονικό κόσμο πριν από μερικά χρόνια, το χειρόγραφο που «δένει» την ιστορία των Μαθηματικών από την αρχαιότητα ως σήμερα.  

Υπερήφανος κάτοχος του περίφημου «Παλίμψηστου» του Αρχιμήδη, μετά τη δωρεά που του έγινε από «ανώνυμο» συλλέκτη, κάποιον εκατομμυριούχο που το είχε αγοράσει στη δημοπρασία των Christie's το 1998 στη Νέα Υόρκη, αντί 2 εκατ. δολαρίων (!), το αμερικανικό μουσείο αποκαλύπτει 13 χρόνια αργότερα όχι μόνον το ίδιο το χειρόγραφο, αλλά και την «ανάγνωσή» του. Δημοσιοποιεί επίσης την περιπέτεια του χειρογράφου μέσα στους αιώνες, την προσπάθεια της πρωτοποριακής επανάκτησής του από ομάδα ειδικών επιστημόνων και εν τέλει τα κείμενα του Αρχιμήδη, αποδεικνύοντας τη μεγαλοφυία του, που έτσι κι αλλιώς κανείς δεν αμφισβητεί...

Στην έκθεση χρησιμοποιείται ευρέως η σύγχρονη τεχνολογία, με την οποία άλλωστε και οι ερευνητές διάβασαν το χειρόγραφο, προκειμένου να γίνει η αφήγηση της ιστορίας του βιβλίου και των λεπτομερειών της διατήρησής του, ενώ παρουσιάζεται η πολύπλευρη επιστημονική προσωπικότητα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, φυσικού, μηχανικού, αστρονόμου και εφευρέτη, που ανακάλυψε τα μαθηματικά του απείρου (το "Παλίμψηστο" περιέχει το μόνο σωζόμενο αντίγραφο του σημαντικού συγγράμματος), τη μαθηματική φυσική και τη συνδυαστική, έναν κλάδο των μαθηματικών που χρησιμοποιείται στην πληροφορική.
Το διάσημο χειρόγραφο κλείνει τα χίλια του χρόνια, μετρώντας από τον 10ο αιώνα που ένας ανώνυμος γραφέας της Κωνσταντινούπολης αντέγραψε έργα του Αρχιμήδη πάνω σε περγαμηνή κρατώντας τα ελληνικά του πρωτοτύπου! Δυόμισι αιώνες αργότερα, ένα μοναχός στην Ιερουσαλήμ θα έσβηνε το κείμενο του Αρχιμήδη, θα έκοβε τις σελίδες του χειρόγραφου και περιστρέφοντας τα φύλλα του, θα τα δίπλωνε στη μέση για να γράψει προσευχές. Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που και μόνο για να διαλυθεί το "Παλίμψηστο" χρειάστηκαν 4 ολόκληρα χρόνια, ενώ σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η πολυφασική απεικόνιση και ακτίνες Χ χρησιμοποιήθηκαν για την ανάγνωση του κειμένου που βρισκόταν κάτω από τις ιερές προσευχές.

Το Walters Art Museum έχει στην κατοχή του μεγάλες συλλογές έργων αρχαίων πολιτισμών, αρχίζοντας από την προ-δυναστική Αίγυπτο και φθάνοντας ως τον 20ό αιώνα, με έναν μεγάλο σταθμό στην αρχαία ελληνική και στη ρωμαϊκή τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.