ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΙΔΡΥΟΥΝ ΚΟΜΜΑ !Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ιδρύουν κόμμα ! Την είδηση – βόμβα μου την έδωσε αξιωματικός, γνωστός για τη συνδικαλιστική του δράση. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, τα ερωτήματα άρχισαν σαν ψιχάλα στην αρχή και θύμιζαν σε λίγο καταιγίδα.
«Δεν ετοιμάζουμε πραξικόπημα για ανατροπή της κυβέρνησης, όπως κάποιοι πιστεύουν, αλλά πολιτικό κίνημα. Όλοι όσοι θα συστρατευτούμε, είμαστε απόστρατοι. Στην αρχή ήμασταν λίγοι, στη συνέχεια γίναμε πολλοί και από ότι βλέπουμε η δύναμή μας αυξάνεται ραγδαία. Ο κόσμος θέλει ένα άλλο σχήμα που πάνω από όλα βάζει το συμφέρον της πατρίδας και όχι της τσέπης του», ήταν η απάντηση που πήρα.
Το νέο κόμμα, που αποκαλείται προσωρινά «πρωτοβουλία απόστρατων για ίδρυση πολιτικού κόμματος», μου θυμίζει σε πολλά το ΛΑ.ΟΣ - κάτι που οι ίδιοι δεν δέχονται. Από ότι πληροφορήθηκα, ξεκίνησε την πορεία του στις 15 Αυγούστου στο Γουδί. Οι πρωτεργάτες του, ήθελαν να δείξουν τον παραλληλισμό με το κίνημα της 15ης Αυγούστου του 1909 στον ίδιο χώρο από τους στρατιωτικούς, που επέβαλλαν τον Βενιζέλο σαν ηγέτη στη χώρα μας (ακολουθούν δυο λόγια για το τότε στρατιωτικό κίνημα που απ’ ότι φαίνεται επηρεάζει το σημερινό) .
Έχουν πραγματοποιήσει ήδη μια συγκέντρωση στην Αθήνα και ετοιμάζουν άλλη μια στη Θεσσαλονίκη στις 23 Οκτωβρίου. Εκεί θα τεθούν μεταξύ άλλων, οι βάσεις για το καταστατικό, για το έμβλημα και για την τελική ονομασία. Οι αξιωματικοί δημιούργησαν μάλιστα και ένα μπλόγκ (http://apostratoi.blogspot.com/) μέσω του οποίου γίνεται η ενημέρωση και η επαφή με τα μέλη τους.
Αγγελική

• Για την ιστορία…
ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ
Τη νύχτα της 14ης Αυγούστου του 1909 η Αθήνα ζει μια πρωτοφανή εμπειρία. Μερικές εκατοντάδες κατώτεροι αξιωματικοί του «Στρατιωτικού Συνδέσμου» (με ηγέτη το συνταγματάρχη Πυροβολικού Νικόλαο Ζορμπά) και 2000 περίπου οπλίτες συγκεντρώνονται στο Γουδί και απαιτούν ουσιώδεις αλλαγές στην πολιτική ζωή και στη στρατιωτική οργάνωση της χώρας. Παράλληλα, κάνουν σαφές ότι δεν στρέφονται κατά του θρόνου, δεν επιδιώκουν την εγκαθίδρυση στρατιωτικής δικτατορίας και, ακόμα, δεν απαιτούν ανατροπή της κυβέρνησης. Επιμένουν, όμως, ιδιαίτερα στην απομάκρυνση του διαδόχου και των πριγκίπων από τις ανώτερες οργανικές τους θέσεις στο στράτευμα, καθώς και στη λήψη άμεσων μέτρων για τη βελτίωση των οικονομικών του κράτους και την άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής.
Μετά τον αρχικό πανικό, ο Γεώργιος Α' αναγκάζεται να δεχτεί συνδιαλλαγή με τους κινηματίες, ενώ η κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη, αδυνατώντας να ελέγξει τα πράγματα, οδηγείται σε παραίτηση.
Μεταξύ Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 1909 -και ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις των στρατιωτικών για μεταρρυθμίσεις- γίνεται κοινή συνείδηση η ανάγκη για ομαλή διέξοδο από τη μεγάλη πολιτική κρίση. Κατά την κρίσιμη αυτή στιγμή, καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει ο επαναστάτης του Θερίσου Ελευθέριος Βενιζέλος (φιλικά διακείμενος προς το Στρατιωτικό Σύνδεσμο), ο οποίος φθάνει στον Πειραιά στις 28 Δεκεμβρίου και κατορθώνει να συμβιβάσει τις δυο πλευρές. Με τη μεσολάβηση του αυτή, τερματίζεται ουσιαστικά η ζωή του «Στρατιωτικού Συνδέσμου» και ανοίγει μια νέα σελίδα. Πηγή: 7 Ημέρες Καθημερινή
http://www.anikolouli.gr