Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ευρωκοινοβούλιο - Ενα σκληρό προσχέδιο κατά της Τουρκίας συζητείται την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εάν περάσει (και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να ψηφισθεί) αναμένεται να ενοχλήσει σφόδρα την Αγκυρα


Ενα σκληρό προσχέδιο κατά της Τουρκίας συζητείται την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εάν περάσει (και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να ψηφισθεί) αναμένεται να ενοχλήσει σφόδρα την Αγκυρα. Το προσχέδιο ζητεί, έλεγχο του στρατού και των στρατιωτικών δαπανών και ανάκληση του casus belli κατά της Ελλάδας. Στην πρόταση ψηφίσματος που κυκλοφόρησε ήδη στα κράτη μέλη, καλείται η Τουρκία να διευρύνει τις προσπάθειες για εκδημοκρατισμό και να προβεί σε ενέργειες που να της εξασφαλίζουν καλή γειτονία. Για το κυπριακό, καλείται «να στηρίξει ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, να συμβάλει με απτό τρόπο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος και να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος».

Αυτό, όπως σημειώνεται, θα γίνει με το να «αρχίσει να αποσύρει άμεσα τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Κύπρο και να παροτρύνει μετά επιτάσεως τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να εργασθούν εντατικά» όπως ζήτησε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Στο προσχέδιο ψηφίσματος η Τουρκία ενθαρρύνεται να «εντείνει την στήριξή της προς την Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο», ιδιαίτερα διευκολύνοντας την πρόσβασή της σε στρατιωτικές ζώνες στο βόρειο τμήμα της νήσου. Το προσχέδιο σημειώνει «τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλουν Τουρκία και Ελλάδα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεών τους», αλλά, «εκφράζει τη λύπη του διότι δεν έχει ανακληθεί ακόμη το casus belli που έχει κηρύξει η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, κατά της Ελλάδος».

Εκφράζει ακόμα τη λύπη του για το γεγονός ότι το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ_ Τουρκίας δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή από την Τουρκία, γεγονός το οποίο εξακολουθεί να επηρεάζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Καλεί, δε, την τουρκική κυβέρνηση να το εφαρμόσει πλήρως.

Καλεί επίσης την Τουρκία να εφαρμόσει πολιτικό πλουραρισμό και ένα σύστημα ελέγχων και ισορροπιών στη διακυβέρνηση ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους, το οποίο να βασίζεται στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών και της ισορροπίας μεταξύ της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και ιδιαίτερα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Στο προσχέδιο εκφράζει συγκεκριμένα την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και την αυξανόμενη αυτολογοκρισία στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Επιδοκιμάζεται ωστόσο η πρόοδος «που έχει επιτευχθεί στις σχέσεις μεταξύ πολιτικού και στρατιωτικού τομέα» και ζητεί από τουρκικό κοινοβούλιο να αναλάβει ενεργό δράση ώστε να εξασφαλιστεί η κοινοβουλευτική εποπτεία των δυνάμεων ασφαλείας
http://greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.