Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Βενιζέλος για την ελληνο-ρωσική αμυντική συνεργασία


Αναφορά για τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνο-ρωσική αμυντική συνεργασία έκανε νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε «την Επιτροπή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία με στόχο τη σύναψη νέας διακρατικής συμφωνίας-πλαίσιο που να διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών».



Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος οι διαπραγματεύσεις γίνονται προς «αμοιβαίο όφελος και με πλήρη σεβασμό των κριτηρίων που έχουν τεθεί ως προς τις προτεραιότητες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξοπλισμών για τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, παράλληλα με την εφαρμογή χρηματο-οικονομικών σχημάτων που δεν εντείνουν την δημοσιονομική πίεση για τα επόμενα χρόνια σε βάρος της χώρας μας».
Μάλιστα ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν ανταλλαγεί τα κείμενα του σχεδίου της διακρατικής αυτής σύμβασης, που θα καλύπτει τόσο τις μελλοντικές, όσο και τις εν ισχύ συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες.
Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση όπως επίσης και στην περίπτωση των φρεγατών FREMM (δες σχετική ανάρτηση) αποκαλύπτεται με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε τα δύο εν λόγω εξοπλιστικά προγράμματα η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αφού τα εξήγγειλε με τυμπανοκρουσίες, κάθε άλλο παρά φρόντισε για την ομαλή υλοποίηση τους αφού ουδέποτε ασχολήθηκε με την κατάρτιση και υπογραφή των διακρατικών συμφωνιών-πλαίσιο (που θα πρέπει να κυρωθούν από τη Βουλή) που αποτελεί αναγκαίο προκαταρκτικό βήμα. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν αφενός να δεσμευτεί η χώρα (και μάλιστα προκαταβολικά, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα διαπραγμάτευσης) στην αγορά οπλικών συστημάτων και αφετέρου οι διμερείς σχέσεις με δύο σημαντικές χώρες να «βαρύνονται» από τη σκιά αυτών των αποφάσεων. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που να επηρεάζονται οι γενικότερες σχέσεις.
Από την άλλη πλευρά είναι προφανές, και μάλιστα αυτό επισημάνθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ότι η υφιστάμενη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας κάθε άλλο παρά επιτρέπει κινήσεις που «εντείνουν την δημοσιονομική πίεση για τα επόμενα χρόνια σε βάρος της χώρας μας».

defencepoint
http://greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.