Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Επιτυχές το ραντεβού της NASA με κομήτη...

Ραντεβού με έναν… κομήτη είχε διαστημόπλοιο της NASA για τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου.

Το διαστημόπλοιο Stardust με ταχύτητα 38.600 χλμ/ώρα πλησίασε σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του κομήτη Tempel 1, καταφέρνοντας να τραβήξει δεκάδες φωτογραφίες του.

Το «ραντεβού» τους έγινε 338 εκατ. χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Το διαστημόπλοιο έφτασε τόσο κοντά στον κομήτη που χτυπήθηκε από....
ορισμένα σωματίδια σκόνης, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν προβλήματα.

Θα χρειαστούν μερικές ώρες μέχρι οι εικόνες να αποσταλούν στη Γη.


Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αποκτήσουν εικόνες κομητών καθώς εκτιμούν ότι θα δώσουν πληροφορίες για τη δημιουργία του ήλιου και των πλανητών.


Οι κομήτες πιστεύεται ότι περιέχουν παγωμένα αρχαία συστατικά, που χρονολογούνται από τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος, πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.


Το Tempel 1 είχε το 2005 μια άλλη συνάντηση με διαστημικό σκάφος της NASA. Το Deep Impact ωστόσο δεν κατάφερε, τότε να βρεθεί κοντά στον κομήτη καθώς προσέκρουσε σε πέτρα από χαλκό με αποτέλεσμα να συντριβεί ένας κινητήρας του.Πηγή:    http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=251580
http://hassapis-peter.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.