Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Bild: «Βάζουμε στοίχημα ότι δεν θα ξεπληρώσετε ποτέ τα χρέη σας;»


«Σας υπόσχομαι ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει και το τελευταίο σεντ» τονίζει ο Πρωθυπουργός σε μία συνέντευξη με…άβολες ερωτήσεις της γερμανικής εφημερίδας, που δημοσιεύεται στο φύλλο της Πέμπτης.
Με τίτλο «Βάζουμε στοίχημα ότι δεν θα ξεπληρώσετε ποτέ τα χρέη σας» και υπέρτιτλο «Η εφημερίδα Bild συνάντησε τον Έλληνα πρωθυπουργό και του έθεσε άβολες ερωτήσεις» η εφημερίδα θέτει τα ερωτήματά της στον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του επισημαίνει ότι «η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη δυναμική και αυτή τη στιγμή βιώνει μία πραγματική έκρηξη των εξαγωγών της, χάρη στις διαρκείς δομικές μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός την προηγούμενη χρονιά και συνεχίζει να υφίσταται».
Στην ερώτηση για «παράλογες συντάξεις π.χ. για τις άγαμες θυγατέρες τέως στρατηγών, την ώρα που στη Γερμανία όλοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται μέχρι την ηλικία των 67 ετών», απαντά ότι στην Ελλάδα «υλοποιήσαμε εντός λίγων μηνών μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες άλλες χώρες χρειάστηκαν δεκαετίες».
«Οι γυναίκες π.χ. δεν μπορούν πλέον, όπως συνέβαινε σε μεμονωμένες περιπτώσεις, να συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 45 ετών, αλλά συνταξιοδοτούνται όλες στα 65. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο άλμα» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στη μείωση του διογκωμένου δημόσιου τομέακαι στην αντικατάσταση του πελατειακού κράτους, αλλά
επισημαίνει ότι η βοήθεια στήριξης της Ελλάδας είναι πιστώσεις που θα επιστραφούν με τόκους, ευχαριστώντας και τους Γερμανούς για τη βοήθεια. «Πρόκειται για δάνεια, για τα οποία πληρώνουμε τόκους, και όχι για δώρα. Και δεν θέλουμε τα δάνεια για να τα αφήσουμε όλα όπως ήταν. Αλλά αντιθέτως προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Κατανοώ την οργή ορισμένων Γερμανών. Εκείνο που μπορώ να κάνω είναι να τους ευχαριστήσω».
Κατηγορηματική απάντηση δίνει αναφορικά με την πώληση ελληνικών νησιών,πρόταση που είχε κάνει παλαιότερα και η εφημερίδα Bild.
«Κάτι τέτοιο αποκλείεται. Πρέπει να καταλάβετε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα νησιά για τους Έλληνες και για την ελληνική ιστορία. Έχουν διατεθεί τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό για την άμυνα, προκειμένου να προστατευτούν αυτά τα νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές. Εκτός τούτου τα νησιά αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά, την οποία εκτιμούν και οι Γερμανοί τουρίστες. Αν πουλούσαμε τα νησιά μας σε κάποιους πάμπλουτους, δεν θα είχε πια κανένας πρόσβαση σε αυτά. Θέλουμε να αναπτύξουμε με ευαισθησία και με οικολογικό τρόπο αυτά τα μοναδικά φυσικά τοπία. Αυτό θα μας αποφέρει πολύ περισσότερα» τονίζει.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις κατά της πολιτικής λιτότητας που εκφράστηκε και κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο με τη διαμαρτυρία φοιτητών στην διάλεξη στο πανεπιστήμιο Humboldt, o Πρωθυπουργός απαντά: «Εμείς οι Έλληνες έχουμε συνηθίσει να διαδηλώνουμε. Η κυβέρνησή μου ανήγαγε τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις- και τις κερδίσαμε».
Για τη συνεχιζόμενη δυσπιστία των αγορών έναντι της Ελλάδας, επισημαίνει ότι «τους τελευταίους 15 μήνες προχωρήσαμε σε δραστικές τομές, περισσότερες από ότι πολλές άλλες κυβερνήσεις μαζί. Κανείς δεν περίμενε ότι θα το πετυχαίναμε, αλλά τα καταφέραμε. Δεν το κάνουμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Και οι Γερμανοί επωφελούνται από αυτό».
Στην παρατήρηση ότι οι διαπραγματεύσεις περί επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων δεν λειτουργεί υπέρ της επανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, παραδέχεται ότι «το συνολικό χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2012 και για το λόγο αυτό είναι ρεαλιστική μια παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής». Προσθέτει όμως ότι «οι αγορές δεν δίνουν τόσο σημασία σε συγκεκριμένες προθεσμίες, αλλά στο αν ένα σχέδιο είναι έξυπνο και υλοποιήσιμο».
Ιδιαίτερη είναι αναφορά του στα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μια φημολογία που καλλιεργείται έντονα το τελευταίο διάστημα.
Ο ίδιος απορρίπτει την εκδοχή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «ούτε κάτι τέτοιο έχει νόημα. Όπως δεν θα είχε νόημα ούτε για τη Γερμανία να εγκαταλείψει το Ευρώ. Θα οδηγούσε τις τράπεζες στην κατάρρευση και μαζί με αυτές την οικονομία» αναφέρει ο πρωθυπουργός.
O Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η Ευρώπη έχει πολλά οφέλη από την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη παραπέμποντας και στη γεωστρατηγική διάσταση με τις αναταράξεις στη βόρεια Αφρική.
Ειδικά σε αυτό αναφέρεται σε δύο πλεονεκτήματα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη: «Πρώτα- πρώτα αγοράζουμε πολλά γερμανικά προϊόντα και υπηρεσίες, κάτι που εξασφαλίζει δικές σας θέσεις εργασίας. Και δεύτερον, αποτελούμε άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή, αν ληφθεί μάλιστα υπόψη η κατάσταση στη Βαλκανική και οι πρόσφατες αναταράξεις στις αραβικές χώρες πέριξ της Μεσογείου. Είναι γείτονες μας, με τους οποίους διατηρούμε στενές επαφές. Μεγάλα κύματα προσφύγων από αυτές τις περιοχές θα προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη. Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να συνεισφέρουμε πολλά στο θέμα αυτό» καταλήγει η συνέντευξή του.

Πηγή : Bild

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.