Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΡΑΧ ΠΡΟΦΗΤΕΥΕΙ Ο ΣΟΡΟΣ…

Ο υπέργηρος γύπας δεν υποχωρεί. Επιτίθεται...
Από τον Νάσο Τσαγκανέλη


Αν οι κυβερνήσεις απορρίψουν το σχέδιο της κερδοσκοπίας.
Απειλεί ευθέως τον κόσμο με κραχ ο αρχικερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος.


Προκλητικά είπε: «Οι κυβερνήσεις χρειάζεται να ανακτήσουν το γρηγορότερο τον έλεγχο της κατάστασης αλλιώς οι κεφαλαιαγορές που ο ίδιος εξουσιάζει- θα οδηγήσουν τον κόσμο σε μία νέα μεγάλη ύφεση..»
Σε άρθρο του στους “Financial Times”, ο υπέργηρος γύπας σεν ησυχάζει. Δεν αποσύρεται.
Προτείνει το δικό του σχέδιο το σχέδιο της κερδοσκοπίας- που το ονομάζει ως «η μόνη λύση» για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση χρέους.
Κεντρικό σημείο αυτού είναι η δημιουργία ενός ενδιάμεσου διακρατικού φορέα που θα...
 επιτρέπει τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με την ΕΚΤ. Ακόμη, η αλλαγή της συνθήκης και η ίδρυση ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών στην ευρωζώνη που όμως θα πάρουν χρόνο.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστεί να τεθούν υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση της ΕΚΤ με αντάλλαγμα την εξασφάλιση εγγυήσεων και της ανακεφαλαιοποίησής τους από το EFSF. Η ΕΚΤ θα κατευθύνει τις τράπεζες προκειμένου αυτές να διατηρήσουν τις πιστωτικές τους γραμμές και το χαρτοφυλάκιο των δανείων τους έτσι ώστε να  αποφευχθεί η απομόχλευσή τους, που είναι μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα αποτρέψει το κίνητρο της απομόχλευσης, εκτιμά ο Σόρος.
Ακόμη η ΕΚΤ θα πρέπει να επιτρέψει σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, να χρηματοδοτηθούν προσωρινά και μέσα σε συγκεκριμένα όρια από τις τράπεζές τους με έκδοση εντόκων γραμματίων και χαμηλό κόστος δανεισμού, ανάλογο αυτού με το οποίο δανείζονται από την ΕΚΤ. Η τελευταία οφείλει να μειώσει το επιτόκιό της.
Ο Σόρος υποστηρίζει ότι με αυτές τις κινήσεις οι αγορές θα ηρεμήσουν, ενώ η Ευρώπη θα έχει χρόνο να μορφοποιήσει μια στρατηγική ανάπτυξης, χωρίς την οποία όπως λέει δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα χρέους.
Αμεσος στόχος είναι να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες από μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας και η μετάδοση της κρίσης στους πιο αδύναμους κρίκους, που είναι σήμερα οι τράπεζες και τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Αν ληφθούν αυτά τα μέτρα, τότε πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα προκαλέσει παγκόσμια κατάρρευση, τονίζει. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η Ελλάδα πρέπει να σπρωχθεί στη χρεοκοπία.
Αν εκπληρώσει τους στόχους της, λέει ο Σόρος, τότε το EFSF μπορεί να εγγυηθεί μια εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα 50% της αξίας των ομολόγων της.
Ακόμη το EFSF θα έχει αρκετά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και την παροχή εγγυήσεων προς αυτές, ενώ το ΔΝΤ από την πλευρά του θα ανακεφαλαιοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες. Το πώς θα πορευθεί στη συνέχεια η Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τους Ελληνες, καταλήγει ο Σόρος. *
http://www.nasostsaganelis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.