Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Τεταμένες οι σχέσεις Ιαπωνίας - Ρωσίας για τις Ν. Κουρίλες



Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε “απαράδεκτη” τη στάση τις Ιαπωνίας όσον αφορά στη διένεξη με αφορμή τις διαφιλονικούμενες νήσους Κουρίλες, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι “Νότιες Κουρίλες” κατά τη Ρωσία και “Βόρεια Εδάφη” κατά την Ιαπωνία, αποτελούν αιτία διαμάχης για τις δύο χώρες καθώς λόγω της οποίας δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνευσης εδώ και 65 χρόνια. Η πρώην ΕΣΣΔ κατέλαβε τα τέσσερα νησιά στα ανοικτά της βόρειας Ιαπωνίας στο τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξόργισε την Ιαπωνία το Νοέμβριο, όταν επισκέφτηκε τα νησιά. Πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι η χώρα του θα αναπτύξει σύγχρονα όπλα για να εγγυηθεί την ασφάλεια τους. Η Ιαπωνία απάντησε ότι παρακολουθεί στενά και με μεγάλη προσοχή την αύξηση των ρωσικών δραστηριοτήτων κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά.
Ο γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Γιούκιο Εντανο δήλωσε επίσης ότι η Ιαπωνία θέλει να επιλύσει την εδαφική αυτή διαμάχη και θα υπογράψει συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία εφόσον αναγνωριστεί ότι τα νησιά αυτά αποτελούν ιαπωνικό έδαφος.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.