Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

Υπάρχει «μυστική συμφωνία» Ελλάδας-Ισραήλ;


Το ερώτημα είναι προφανώς ρητορικό, καθώς κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση, ούτε και αυτοί που υποτίθεται ότι την υπέγραψαν και ο μόνος τρόπος να επιβεβαιωθεί η ύπαρξή της είναι στην πράξη, δηλαδή σε περίπτωση σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειο που θα συμπαρασύρει τις δυο χώρες σε πόλεμο με την Τουρκία. Το θέμα της «συμφωνίας αμοιβαίας συνδρομής Ελλάδας-Ισραήλ σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία» που έχει αναπαραχθεί κατά κόρον από διάφορες, Διαδικτυακές κυρίως πηγές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ισραήλ ξεκίνησε από μια ανάρτηση στην αμφιλεγόμενο ιστότοπο DEKBAFile.


Ο τελευταίος επικαλούμενος την καλή δικτύωσή του στο πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο του Ισραήλ ισχυρίζεται την ύπαρξη της «μυστικής συμφωνίας» η οποία υποτίθεται ότι υπογράφηκε πριν από δυο περίπου εβδομάδες και ήδη οι προβλέψεις της έχουν τεθεί σε ισχύ με προοπτική κλιμάκωσή τους, παρακολουθώντας τις εξελίξεις.
Οι ισχυρισμοί βέβαια και ειδικά οι «λεπτομέρειες» που παραθέτει ο ισραηλινός ιστότοπος είναι απλώς ένα σενάριο… κοινής λογικής για το τι θα μπορούσε να προβλέπει μια τέτοια συμφωνία, όπως για παράδειγμα την… μεταστάθμευση ή χρήση ελληνικών αεροδρομίων και βάσεων από ισραηλινά αεροπλάνα ώστε να έχουν εναλλακτική δίοδο προς την Τουρκία, διευκολύνσεις σε πλοία του Ισραηλινού Ναυτικού σε ελληνικά λιμάνια και εγκαταστάσεις και ανταλλαγή πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί από τα μέσα κάθε χώρας.
Οποιοσδήποτε βέβαια έφτιαχνε ένα σχετικό «σενάριο συμφωνίας» οπουδήποτε στον πλανήτη ανάμεσα σε δυο χώρες που έγιναν περιστασιακοί σύμμαχοι υπό την απειλή ενός γείτονα σε «έπαρση», θα ίσχυαν οι ίδιες «λεπτομέρειες» . Άρα η αξιολόγηση των γραφομένων του DEKBAFile ανάγονται στην αξιοπιστία του τελευταίου, για την οποία υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις.
Οι συμφωνίες σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να έχουν δυο μορφές. Στην πρώτη, η όποια συμφωνία αμυντικής συνδρομής δημοσιοποιείται και προβάλεται με κάθε τρόπο ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι στον απειλητικό γείτονα. Στην δεύτερη, κρατείται απολύτως μυστική, σαν «όπλο» της ύστατης στιγμής που θα ενεργοποιηθεί μόνο και όταν οι εξελίξεις κλιμακωθούν πέρα από την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οποία δημιουργήθηκε.
Βρισκόμαστε προ μιας κατάστασης της δεύτερης περίπτωσης;
Όλοι μας βέβαια, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην περιοχή θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια τέτοια συμφωνία, αλλά η ελπίδα και η επιθυμία δεν αντικατοπτρίζει (σχεδόν ποτέ) και την πραγματικότητα.
Κατά την ίδια έννοια προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανένας ότι υπάρχει μυστική συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου (στην διαβόητη θεωρία του «τετραγώνου» στην Ανατολική Μεσόγειο) που θα ήταν βέβαια πιο αληθοφανής εάν τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρευστά στο Κάιρο.
Από την άλλη, η ευθυγράμμιση Ελλάδας-Κύπρου – Ισραήλ σε μια κοινή αντιμετώπιση της εξελισσόμενης απειλής είναι σχεδόν μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί ο καταιγισμός των καθημερινών σχεδόν τουρκικών προκλήσεων.
Στην πιο πρόσφατη από αυτές, περιλαμβάνεται η ανακοίνωση ότι το ψευδοκράτος στην Κύπρο θα προχωρήσει στη χάραξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μετά από κοινή απόφαση με την Άγκυρα και θα ξεκινήσουν αμέσως έρευνες σε συνεργασία με το τουρκικό υπουργείο Ενεργειακών Πόρων και την κρατική εταιρία πετρελαίων TPAO. Αποτελεί αυτό μια ακόμη κίνηση στο παιγνίδι των νέο-οθωμανών στην περιοχή ή πηγαίνει ακόμη μακρύτερα σαν προάγγελος εξελίξεων που μας επιφυλάσσει η Τουρκία και στο Κυπριακό; Σημαίνει αυτό ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ενσωμάτωση των κατεχόμενων στην Τουρκία εάν η Κύπρος προχωρήσει με την γεωτρήσεις;
Δυστυχώς και πάλι, με τις πρωτοβουλίες στα χέρια της κυβέρνησης Ερντογάν, μόνο ο χρόνος θα δείξει! ΦΓΚ
http://greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.