Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Απαγόρεψαν στον Γιώργο να επισκεφτεί την Αίγυπτο με ένοπλη φρουρά


Δεν βρήκε σύμφωνη την καθεστωτική κυβέρνηση Μουμπάρακ η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου η ένοπλη φρουρά του στο προγραμματισμένο ταξίδι του στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή η απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης ήταν μία από τις αιτίες αναβολής της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στο Κάιρο. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωνε από τις Βρυξέλες όπου βρισκόταν την απόφασή του να μεταβεί άμεσα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, δεν είχε στο μυαλό του αυτές τις… λεπτομέρειες.
Παντού στη Δύση, όταν ένας πρωθυπουργός επισκέπτεται μιαν άλλη χώρα, συνοδεύεται από την φρουρά του.
Αυτό δεν συνέβαινε στην Αίγυπτο.
Λίγες ώρες πριν τη μετάβαση του κ. Παπανδρέου εξερράγη αγωγός φυσικού αερίου εντός των συνόρων της Αιγύπτου και ήταν επόμενο η ασφάλειά του να ανησυχήσει.
Ωστόσο η αιγυπτιακή κυβέρνηση επέμεινε ότι αυτή θα αναλάβει την ασφαλή παραμονή του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ως εκ τούτου οι κυβερνητικές διαρροές όσον αφορά την αναβολή του ταξιδιού, επέμεναν στα περί λόγων ασφαλείας και πολιτικών διαβουλεύσεων.
Μετά την πτώση του Προέδρου Μουμπάρακ, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Ο Αιγυπτιακός λαός γράφει σήμερα την ιστορία του. Μαζί παρακολουθεί η ανθρωπότητα, την αποφασιστικότητα του Αιγυπτιακού λαού και την πορεία του προς την αλλαγή. Στιγμές απελευθέρωσης ζουν οι πολίτες της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα Δημοκρατίας. Είναι, όμως, και ώρα εθνικής συνεννόησης. Σε πνεύμα ειρηνικό και επιδίωξης μεγάλων συναινέσεων για το μέλλον της χώρας. Με ανοικτές διαδικασίες, αντιπροσωπευτικό διάλογο και προσήλωση σε ένα υψηλό σκοπό. Την οικοδόμηση ισχυρού και βιώσιμου δημοκρατικού συστήματος. Τον σεβασμό των οικουμενικών δικαιωμάτων. Την ανάδειξη μιας νέας, ισχυρής και σταθερής Αιγύπτου, που θα αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη την περιοχή. Για τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο. Η απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ ανοίγει τον δρόμο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου. Θα είναι διαδικασία δύσκολη, επίπονη. Πρέπει να προχωρήσει με σεβασμό στους αγώνες και τις προσδοκίες του λαού. Ειδικά των νέων που πρωταγωνιστούν και οραματίζονται μια διαφορετική χώρα. Να οδηγήσει ειρηνικά σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Η Αίγυπτος αναγεννιέται και σε αυτές τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται υπεύθυνους ηγέτες που θα αγωνιστούν για το κοινό καλό. Η Ελλάδα θα σταθεί αλληλέγγυα δίπλα στον Αιγυπτιακό λαό, καθώς συνεχίζει το δρόμο του προς τη Δημοκρατία. Με την φίλη γείτονα χώρα και με τον Αιγυπτιακό λαό μας συνδέουν ισχυροί και ιστορικοί δεσμοί. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συμβάλλουμε με σεβασμό στην δημοκρατική τους πορεία που σήμερα ξεκινά".
http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.