Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ερντογάν προς Τουρκοκύπριους:"Θα μας βρείτε απέναντί σας".

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να κατηγορεί και να απειλεί με έντονο τρόπο του τουρκοκύπριους, που σε διαδήλωση που διοργανώθηκε στις 28 Ιανουαρίου με πανό και συνθήματα ζήτησαν την αποχώρηση της Τουρκίας από τα Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Ο Ερντογάν τόνισε χαρακτηριστικά « τα πανό που άνοιξαν δεν είναι μόνο ντροπιάστηκα, αλλά δίνουν ζημιά στα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων και βοηθούν την ελληνοκυπριακή πλευρά» .


Ο τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του , αναφέρθηκε στο θέμα και δήλωσε πως η κυβέρνηση του προειδοποίησε την κυβέρνηση του «ψευδοκράτους» για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Ο Ερντογάν, υποστήριξε πως το «ψευδοκράτος» την μεγαλύτερη πολιτική, οικονομική και διπλωματική στήριξη της έχει πάρει κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του AKP. O τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του δηλώνοντας «το Κυπριακό είναι εθνική μας υπόθεση. Δεν θα παρατήσουμε ποτέ τον αγώνα μας, και στην προσπάθεια εύρεσης λύσης θα προσπαθήσουμε να προασπίσουμε να συμφέροντα των τουρκοκυπρίων. Κάθε προσπάθεια που εξυπηρετεί τους ελληνοκυπρίους και όχι τον αγώνα για την Κύπρο και την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ΤΔΒΚ» θα μας βρει αντιμέτωπο. Η Τουρκία θα είναι πάντα δίπλα στο «μικρό παιδί» της. Η Τουρκία στο Κυπριακό είναι εγγυήτρια δύναμη, θα συνεχίσει να δίνει τη στήριξη της στα αδέλφια της στην ΤΔΒΚ. Αλλά δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο τα κερδοσκοπικά παιχνίδια κάποιων, σε αυτά θα μας βρει αντιμέτωπους. Το λέω ξεκάθαρα, και οποιοσδήποτε ας το συμπεράνει όπως θέλει.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν που εισέπραξε τα έντονα χειροκροτήματα των βουλευτών του κόμματος του.

Πάντως στην Κύπρο οι αντιδράσεις για τις δηλώσει του Ερντογάν δεν λένε να κοπάσουν. Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να εξηγήσουν τις ζημιές που προκαλούνται από την Κατοχή και από τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση του ψευδοκράτους. Κάποιοι αρθρογράφοι μάλιστα ζητούν την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Μεγαλόνησο. «Σας δίνω μια φιλική συμβουλή κύριε Ερντογάν. Μαζέψτε τα πράγματα σας και φύγετε από την Κύπρο, δίχως να κοιτάξετε πίσω σας. Πριν πάθετε μεγαλύτερη ζημιά, πριν αυξηθεί το χρέος σας. Και για να σας φύγει η περιέργεια. Εγώ είμαι ο πραγματικός ιδιοκτήτης τhw Kύπρου. » γράφει ο Αρίφ Χασάν Ταχσίν στο βασικό άρθρο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας “Afrika”.

Η τελευταία μεγάλη διαδήλωση στη Βόρεια Κύπρο πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου όπου χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας την κατάργηση των οικονομικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση του «ψευδοκράτους». Στη διαδήλωση αυτή είχαν ακουστεί συνθήματα και ανοίχτηκαν πανό που ζητούσαν την αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο.

Ο Ερντογάν είχε αντιδράσει έντονα ζητώντας να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα και είχε πει χαρακτηριστικά «Να διαδηλώνουν αυτοί που τρέφονται από μας δεν έχει κανένα νόημα. Εμείς τους στηρίζουμε. Δεν πρέπει να υπάρχει και το αντίκρισμα; Διαδηλώνουν χωρίς να ντρέπονται!».


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του προυπολογισμού της Τουρκίας το 2010 η Άγκυρα έστειλε στην «ΤΔΒΚ» οικονομική βοήθεια που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύρια λίρες δηλαδή περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Τα 210 εκατομμύρια ευρώ ήταν σε μορφή παροχής ενώ το υπόλιπο ποσό με μορφή δανείου. 

http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.