Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Toυρκία: "Δικός μας χώρος η περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου" - Αλλά στο Ερζερούμ, ακόμα μιλάνε...



 
Ολοκληρώθηκε  στη 1.30 η συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν στο Ερζερούμ. Λίγο πριν από  τις 12, στη συνάντηση των δύο ανδρών κλήθηκαν να προσέλθουν και οι  υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ  Νταβούτογλου.Ψηλά στην ατζέντα του μαραθώνιου μήτινγκ που διήρκεσε  περίπου 3,5 ώρες βρέθηκε το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και των.....
τουρκικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο.Σύμφωνα με  πληροφορίες ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η  σχεδιαζόμενη από την Ελλάδα κατασκευή φράχτη στον Εβρο δεν έχει κανένα  σκοπό να δημιουργήσει πρόβλημα στην Τουρκία.Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι  το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης αποτελεί κοινό πρόβλημα, με τον κ.  Ερντογάν να βεβαιώνει τον Γιώργο Παπανδρέου για την πρόθεση της Τουρκίας  να βοηθήσει στο συγκεκριμένο τομέα.Επι τάπητος τέθηκε και το ζήτημα των  τουρκικών υπερπτήσεων. Ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε προς τον τούρκο  ηγέτη ότι οι πτήσεις αυτές χαλάνε το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών  ιδιαίτερα σε περίοδους που αυτές τείμνουν να ομαλοποιηθούν.
Και ενώ συμβαίναν αυτά ενα ακόμα θέατρο παραλόγου και ένα ακόμα κρούσμα  απόλυτης δυσαρμονίας μεταξύ της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής  πολιτικής καταγράφονταν με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου  Παπανδρέου και του ΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα στο Ερζερούμ. Πρέπει να είναι ο  μοναδικός ηγέτης χώρας του πλανήτη που την ώρα που συνομιλεί με τον  ηγέτη της γειτονικής χώρας, η γειτονική χώρα εκδίδει επίσημες  ανακοινώσεις αμφισβήτησης δικαιωμάτων και συνθηκών της δικής του  πατρίδας.
Έτσι σήμερα είχαμε έναν ακόμα πόλεμο NOTAM - όπως ήδη έχει γράψει το  defencenet.gr - με αφορμή την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του  Τούρκου ψαρά, αλλά το σημαντικό είναι ότι οι Τούρκοι λένε ότι μεταξύ  Λέσβου και Χίου αρμόδιοι είναι αυτοί και οι Έλληνες δεν έχουν κανένα  δικαίωμα για τέτοια επιχείρηση, ενώ ο Γ.Παπανδρέου συνομιλεί σαν "να μην  τρέχει τίποτα" έπί τουρκικού εδάφους, στέλνοντας άκρως αρνητικά σήματα  στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αποτέλεσμα ήταν τουρκικά και ελληνικά εναέρια και πλωτά μέσα διάσωσης να  συνωθούνται σε μία περιοχή που de facto πλέον είναι αμφισβητούμενης  αρμοδιότητας, αφού τα τουρκικά μέσα δεν εξεδιώχθησαν. Παρεπιπτόντως: Τον  ψαρά δεν τον βρήκαν. Και είναι ερώτημα αν υπήρξε και ο ψαράς ή ήταν  στημένο το όλο σκηνικό, όπως έχουν πράξει οι Τούρκοι και στο παρελθόν.
Σύμφωνα με Ελληνική ΝΟΤΑΜ από το πρωί διενεργείται επιχείρηση SAR στην  ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λέσβου-Χίου, εντός FIR Αθηνών και συναφούς χώρου  ευθύνης μας.
Η Τουρκία απάντησε άμεσα με αντί-ΝΟΤΑΜ, στην οποία επικαλείται ότι σε  δικό της αίτημα στην ΥΠΑ για έκδοση ΝΟΤΑΜ σε σχέση με δική τους SAR  επιχείρηση στην ίδια περιοχή, η ΥΠΑ κακώς τροποποίησε την αιτηθείσα  (τουρκική) ΝΟΤΑΜ εκδίδοντας την ελληνική και κατά συνέπεια πλέον την  εκδίδει αυτή (Τουρκία) ορίζοντας περιοχή της επιχείρησης μεταξύ  Λέσβου-Χίου έως περίπου το ύψος των Ψαρών.Ταυτόχρονα στην ίδια  αντι-ΝΟΤΑΜ θεωρεί λάθος την Ελληνική, και διατυπώνει τις πάγιες θέσεις  της Τουρκίας περί αρμοδιότητας-ευθύνης.
Η ΥΠΑ απάντησε με νέα ΝΟΤΑΜ περί αναρμοδιότητας και άκυρου της Τουρκικής  αντι-ΝΟΤΑΜ, και με επανέκδοση της αρχικής Ελληνικής ΝΟΤΑΜ.Όπως  συνηθίζεται η Τουρκία έβγαλε δεύτερη αντι-ΝΟΤΑΜ με την οποία ακυρώνει  τις Ελληνικές, δηλώνει ότι δεν θα δώσει άλλη εξήγηση στο θέμα και θεωρεί  ισχύουσα την πρώτη Τουρκική αντι-ΝΟΤΑΜ.H Τουρκία έβγαλε επίσης σχετικά  και NAVTEX.
Κατά τα λοιπά, "Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι σε πολύ υψηλό  επίπεδο", όπως είπε σήμερα και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στο  Ερζερούμ και ο Γιώργος Παπανδρέου εγκαινιάζοντας τους Πανεπιστημιακούς  αγώνες στο Ερζερούμ ξεσήκωσε το πλήθος λέγοντας στην τουρκική γλώσσα:  «χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας».

 http://www.ethnos.gr/ και http://www.defencenet.gr/ 

http://ksipnistere.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.