Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Υποθηκεύστε νησιά προτείνουν Γερμανοί «σοφοί»

Ο Γερμανός «σοφός» Ulrich Blum, επαναφέρει με κυνικό τρόπο το ζήτημα της «αξιοποίησης» δημόσιας ελληνικής...γης για την αντιμετώπιση της καταβολής των δανειακών μας υποχρεώσεων προς το εξωτερικό. Ανάλογες προτάσεις είχαν γίνει και παλιότερα ως ένας ρεαλιστικός τρόπος αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Η υποθήκευση των ελληνικών νησιών σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό σε οικονομικά ζητήματα θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα της χώρας στις αγορές. Αυτές οι προτάσεις μάλλον ρίχνουν λάδι στη φωτιά παρά βοηθούν στην αντιμετώπιση του συνολικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα.


«Η Ελλάδα θα πρέπει να ασφαλίσει το χρέος της με τα αγαθά που διαθέτει, όπως τα νησιά, έτσι ώστε να πείσει τις αγορές ότι τα χρήματα που δανείζεται δεν θα χαθούν, αναφέρει ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου IWH, Ulrich Blum στο Reuters.
"Αυτό ακριβώς κάναμε και στη Γερμανία το 1923" προσθέτει για να πείσει ότι πρόκειται για δοκιμασμένη μέθοδο.
Σύμφωνα με τον ίδιο για να μειωθούν τα επιτόκια, τα δάνεια της Ελλάδας πρέπει να "ασφαλιστούν" με πειστικό τρόπο. "Τα δημόσια αγαθά αποτελούν σταθερή ασφάλεια. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση που θα νικήσει τον ψυχολογικό πόλεμο" αναφέρει. "Τα νησιά πάντα θα αξίζουν περισσότερα από τα χρέη της χώρας, έτσι δεν χρειάζεται να πουληθούν" προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτόν τον τρόπο τα δάνεια θα γίνουν φθηνότερα καθώς δεν θα βασίζονται στην εικασία ότι τα χρήματα θα μαζευτούν από φόρους, αλλά θα είναι ήδη υποθηκευμένα.

Όσον αφορά στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης χρέους, τα απορρίπτει καθώς υποστηρίζει ότι οι αγορές γνωρίζουν πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να μειώσει το χρέος της πριν το 2014.
Σημειώνεται πως το IWH αποτελεί ένα από τα έξι ινστιτούτα, σύμβουλους της Άνγκελα Μέρκελ.»

Ελευθεροτυπία
http://greeknation.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.