Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αστρονόμοι: Βρισκόμαστε σε αναμονή του δεύτερου Ήλιου!... Ιανουάριος 24, 2011.




Ο πλανήτης Γη από το τέλος του έτους θα μπορούσε να φωτίζεται από δύο ήλιους, ισχυρίζονται Αυστραλοί επιστήμονες.


Αυτό θα μπορούσε να συμβεί όταν ένα από τα φωτεινότερα αστέρια του ουρανού εκραγεί, λόγω του ότι χάνει πολύ γρήγορα το βάρος του.


Αυτό το σουπερνόβα θα μπορούσε να επηρεάσει τη Γη με ένα εκτυφλωτικό φως, που ποτέ δεν έπεσε τόσο στον πλανήτη μας από τη δημιουργία του. Θα μπορούσε να γίνει έτσι η μετατροπή της νύχτας σε μέρα για ένα μικρό χρονικό διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων, λένε οι ειδικοί.


Πρόκειται για τον αστέρι ‘Betelgeuse’ που είναι γνωστό το ‘Άλφα του Ωρίωνα’ και είναι το όγδοο λαμπρότερο αστέρι στον ουρανό και το δεύτερο του αστερισμού του Ωρίωνα. Έχει κοκκινωπό χρώμα και έχει χαρακτηριστεί ως ‘κόκκινος υπεργίγας’. Είναι τόσο τεράστιο που αν βρισκόταν στο ηλιακό μας σύστημα θα κάλυπτε όλες τις αποστάσεις από τον Ερμή μέχρι τον Άρη.

Απέχει από τη Γη, 640 έτη φωτός και σύμφωνα με τους επιστήμονες χάνει το βάρος του πολύ γρήγορα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα εκραγεί.


Η λέξη, ωστόσο, ‘σύντομα’ στην αστρονομία είναι το χρονικό διάστημα από ένα έτος έως μερικά εκατομμύρια χρόνια.


Αν, λοιπόν, εκραγεί, η λάμψη που θα προκαλέσει θα είναι τόσο έντονη στη Γη που θα μοιάζει ο ουρανός ότι έχει δύο ήλιους.


Σύμφωνα με τον καθηγητή της Φυσικής του Πανεπιστημίου του νότιου Queensland, Μπραντ Κάρτερ, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Daily Mail του Λονδίνου, η έκρηξη θα μπορούσε να γίνει από τα τέλη του τρέχοντος έτους μέχρι το χρονικό βάθος των αμέσων επόμενων …τριών ή τεσσάρων εκατομμυρίων χρόνων!

http://echedoros-p.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.