Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Τον τελευταίο καιρό η νοτιοανατολική πλευρά της Μεσογείου μοιάζει με σκακιέρα.


Οι κινήσεις προκαλούν... ζάλη.
Θυμηθείτε αρχικά την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή...
 μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ.

Οι δυο χώρες προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας για τον καθορισμό της ζώνης εκμετάλλευσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ τους και από κει και πέρα το παιχνίδι σε διπλωματικό (και όχι μόνο) επίπεδο ξεκίνησε.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Τουρκία που αφού έκανε τα πάντα για να εμποδίσει τις έρευνες ξεκίνησε να στέλνει αεροσκάφη και πλοία απειλώντας “καταδικάζοντας” παράλληλα της Κύπρο που προχωράει σε τέτοιες ενέργειες χωρίς να ρωτήσει τους... Τουρκοκυπρίους.
Ταυτόχρονα ο Λίβανος αντέδρασε διεκδικώντας μερίδιο με το επιχείρημα ότι τα “οικόπεδα” με το φυσικό αέριο είναι και δικά του και πως το Ισραήλ πάει να φάει μέρος από τη δικιά του “πίτα”. Οι διπλωματικές αποστολές του Λιβάνου άρχισαν να φτάνουν η μια μετά την άλλη στην Κύπρο (με το Ισραήλ δεν υπάρχουν επαφές).
Οι Λιβανέζοι όμως δεν ήταν οι πρώτοι. Είχαν προηγηθεί οι Ρώσοι. Με κατεπείγουσες διαδικασίες προετοιμάστηκε το έδαφος για την επίσκεψη του προέδρου Μεντβέντεφ που έφτασε για επίσημες επαφές με την κυπριακή ηγεσία.
“Ξαφνικά” η Κύπρος μπήκε στο επίκεντρο. Τη θυμήθηκε ως και η Γερμανία. Για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια έγινε επίσημη επίσκεψη. Η Άγκελα Μέρκελ έγινε η πρώτη Καγκελάριος της Γερμανίας που επισκέφτηκε το νησί. Επισήμως τα ενεργειακά δεν συζητήθηκαν ... Η κ. Μέρκελ φρόντισε να μην δεχθεί καμία σχετική ερώτηση. Ο κύπριος πρόεδρος όμως δέχθηκε με χαρά να καταδικάσει τη στάση της Τουρκίας στις ενέργειες της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα... αμέσως μετά την καταδίκη της Τουρκίας από την Γερμανίδα Καγκελάριο για τη στάση της στο Κυπριακό.
Η Ελλάδα ακόμη δεν χωράει στο κάδρο...
Μπορεί όμως και να είναι ήδη μέσα. Όλως τυχαίως άρχισε να συζητείται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα τεθεί για πρώτη φορά θέμα ενεργειακό. Επισήμως δεν έχει καθοριστεί κάτι, αλλά από όλες τις πλευρές προωθείται.
Τυχαία επίσης η Ελλάδα θυμήθηκε να κάνει έρευνες για πετρέλαια και φυσικό αέριο Ξεθάφτηκαν κάτι παλιές έρευνες της Αμερικάνικης Υπηρεσίας που δείχνουν “θησαυρό” στο Αιγαίο, το Ιόνιο, τη Δυτική και τη Βόρειο Ελλάδα.
Ξεθάφτηκαν λίγο μετά τις πρώτες θερμές επαφές Ελλάδας-Ισραήλ, λίγο μετά τη ανακάλυψη του τερατώδους κοιτάσματος “Λεβιάθαν” και ύστερα από την ανακοίνωση ότι μπορεί να γίνει εξόρυξη από μεγάλο βάθος και στην Αίγυπτο...
Η Ελλάδα, λοιπόν (που τους δυο αιώνες που είναι κράτος έχει κάνει περίπου 250 δοκιμές να βγάλει πετρέλαιο ενώ η Αλβανία στα με τα μισά χρόνια... ζωής έχει κάνει πάνω από 2.500) ξαφνικά θυμήθηκε να φτιάξει ολόκληρο μηχανισμό για να ξεκινήσει τις έρευνες για κοιτάσματα.
Μια μέρα πριν την επίσκεψη του ΥΠ.ΕΞ του Ισραήλ στην Ελλάδα ο Έλληνας ομόλογός του δήλωσε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει άμεσα και στον καθορισμό των ΑΟΖ με τους γείτονές της και δεν την σταματάει κανένα casus belli (των Τούρκων) και οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που γινόταν και οι δηλώσεις Μέρκελ-Χριστόφια στη Λευκωσία...
Θεωρίες συνωμοσίας;
Μπορεί!

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.