Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ετοίμαζαν χούντα στην Ελλάδα οι ΗΠΑ



Ένα έγγραφο – βόμβα από τα μυστικά αρχεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αποκαλύπτει σήμερα το newsbomb.gr. Πρόκειται για το «Μνημόνιο» από τον Ντένις Κλιφτ, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, προς το βοηθό του Προέδρου, για.....
θέματα Εθνικής Ασφάλειας (Σκόουκροφτ).

Ουάσινγκτον 1 Οκτωβρίου 1976

Η CIA έχει υποβάλλει (το μνημόνιο) ανταποκρινόμενη στο αίτημά μας για αξιολόγηση των πρόσφατων για σχεδιασμό πραξικοπήματος στην Ελλάδα (Tab A ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου 1976).

Η εκτίμηση καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

1. Οι συνωμοσίες για πραξικόπημα εναντίον του Καραμανλής είχαν ενδημικό χαρακτήρα από το 1974, αλλά τώρα πρέπει να το λάβουμε πιο σοβαρά υπόψη, γιατί η πολιτική του Καραμανλή για το Αιγαίο, θεωρείται από πολλούς υπερβολικά «μαλακή» έναντι της Τουρκίας.

2. Δύο διαφορετικές παρατάξεις – οι μοναρχικοί και οι νομιμόφρονες στη χούντα- μπορεί να συνωμοτούν μαζί.
Αριστεροί, υπό τον Παπανδρέου, είχαν επικοινωνήσει με τους συνωμότες, αλλά από τις τρεις φατρίες αυτή του Παπανδρέου, αντιπροσωπεύει τη μικρότερη απειλή.

3. Οι μοναρχικοί έχουν επικοινωνήσει με το Βασιλιά Κωνσταντίνο και προφανώς αυτός έχει εγκρίνει μια συνωμοσία για τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.

4. Η κυβέρνηση Καραμανλή σε γενικές γραμμές είναι ενήμερη για την πιθανότητα πραξικοπήματος, αλλά δεν πιστεύει ότι το εγχείρημα είναι πιθανό σύντομα (δεν έχουν αποχαρακτηριστεί δύο γραμμές)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.