Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Δηλώσεις στο newsbomb: “Θέλουμε να φύγουμε από την κόλαση”


Δημοσίευση 30/01/2011 10:38 Ανανέωση 30/01/2011 18:14
Κατερίνα Σινάνη - Σπύρος Γιωτάκης
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ...
«Οι Έλληνες της Αιγύπτου ανησυχούν με την κατάσταση και ήδη 150 εξ αυτών κυρίως γυναικόπαιδα έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να φύγουν», τόνισε μιλώντας στο newsbomb.gr ο Δημήτρης Παπαστεφάνου γραμματέας της Ελληνικής κοινότητας στην Αλεξάνδρεια.
Πρόσθεσε δε ότι, «εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, τότε είναι πιθανό να εγκαταλείψουν όλοι οι Έλληνες τη χώρα».

Ο κ. Παπαστεφάνου μας είπε ότι, «βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις Ελληνικές αρχές και μόλις καταστεί δυνατό, περιμένουν τα C-130.
«Η κατάσταση είναι χαοτική, οι λεηλασίες συνεχείς είναι μια κατάσταση εκτός ελέγχου» υπογράμμισε, προσθέτοντας, πως μέχρι στιγμής «όλοι οι Έλληνες  είναι καλά στην υγεία τους, παραμένουν στα σπίτια τους και δεν έχουν συγκεντρωθεί σε κάποιο χώρο».
Η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας αποφάσισε να διαθέσει το  Κανισκέρειο Γηροκομείο για να διαμείνει όποιος αισθάνεται ανασφάλεια απο τα δραματικά γεγονότα.
Επίσης οι πάροικοι της Αλεξάνδρειας δημιούργησαν μεταξύ τους μια τηλεφωνική αλυσίδα για να υπάρξει αλληλοενημέρωση από τον έναν πάροικο στον άλλο. Επιπλέον καθόρισαν ως τηλέφωνο για επείγουσα ανάγκη το τηλέφωνο  (0123412669).
Εξάλλου  τον επαναπατρισμό των Ελλήνων, που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αραβική χώρα, με την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, αποφάισε το υπουργείο Εξωτερικών.
"Δεν βγαίνουμε από τα σπίτια μας''
"Δυστυχώς δεν έχουμε internet και δεν μπορούμε να ενημερωθούμε για το τι γίνεται. Η εντολή που έχουμε είναι να μείνουμε σπίτια μας και να μη μετακινούμαστε μέχρι νεωτέρας. Μόνο αν συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι όπως θέματα υγείας ή εφοδιασμού".
Αυτό δήλωσε στο newsbomb.gr υπάλληλος του Προξενείου του Καϊρου, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι μέχρι αυτή την ώρα οι διαδηλώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Παίρνοντας μάλιστα θέση για την κατάσταση που έχει βάλει τη χώρα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, δηλώνει στο newsbomb.gr: "Όσο είναι επικεφαλής της κυβέρνησης ο Μουμπάρακ, η κατάσταση δεν θα αλλάξει, οι διαδηλώσεις δεν θα σταματήσουν".
Ο υπάλληλος του Προξενείου εκφράζει την ευχή να πάνε όλα καλά και να μην χρειαστεί οι Έλληνες της Αιγύπτου να φύγουν από τη χώρα.

Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους, ζητώντας την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ και αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις προειδοποιήσεις του στρατού ότι όποιος παραβιάζει την απαγόρευση θα βρίσκεται σε κίνδυνο.
Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σαρώνουν τη χώρα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και πρώτων βοηθειών.
Λόγω των συνεχών εντάσεων, δεν μπορεί να γίνει ακριβής καταγραφή των θυμάτων, ο αριθμός των οποίων μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος.
Πάνω από το Κάιρο εκτελούν χαμηλές πτήσεις τουλάχιστον δυο μαχητικά αεροσκάφη ενώ δυο στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από την πλατεία Ταχρίρ. Στο κέντρο της πόλης  έκαναν την εμφάνισή τους και περισσότερα φορτηγά του στρατού, την ώρα που μεγαλώνει το πλήθος των συγκεντρωμένων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Να φύγει "σήμερα" ο Μουμπάρακ
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε τον  Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία "σήμερα" ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας
."Ο λαός που διοργάνωσε αυτές τις διαδηλώσεις και πολλά άλλα κόμματα μου έχουν δώσει την εξουσιοδότηση --την εντολή-- να διαπραγματευτώ για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας", επεσήμανε ο ΕλΜπαραντέι.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι  "χάνουν την αξιοπιστία τους" ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου και εξακολουθώντας να υποστηρίζουν τον Μουμπάρακ.
Ο 68χρονος πολιτικός κάλεσε σε σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να διοργανώσει εκλογές το ταχύτερο, κάνοντας παράλληλα λόγο για κατάρτιση νέου Συντάγματος στην Αίγυπτο.
Φιμώνουν την ενημέρωση - Κλείνουν το Αλ Τζαζίρα
Τη σύγχυση γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αναμένεται να επιτείνει η διακοπή των επιχειρήσεων του αραβικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα.
"Ο υπουργός Πληροφοριών διέταξε... την αναστολή των επιχειρήσεων του Αλ Τζαζίρα, ακυρώνοντας τις άδειές του και αποσύροντας τη διαπίστευση σε όλο το προσωπικό του από σήμερα", ανέφερε δήλωση στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mena.
Σε απάντησή του το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα αναφέρει πως η απόφαση των αιγυπτιακών αρχών να απαγορεύσουν τη λειτουργία του στην Αίγυπτο εξαιτίας της κάλυψης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών, έχει στόχο "να κλείσει το στόμα του αιγυπτιακού λαού".
Ομαδική απόδραση
Εν τω μεταξύ χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ. βόρεια του Καΐρου, όπως δήλωσε σήμερα πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας κατά την έκτη ημέρα της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Χιλιάδες κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και ένας μεγάλος αριθμός ισλαμιστών που κρατούνταν για πολλά χρόνια, καθώς και φυλακισμένοι του κοινού δικαίου, δραπέτευσαν τη νύχτα έπειτα από μία στάση στη διάρκεια της οποίας άρπαξαν τα όπλα των φυλάκων του σωφρονιστικού καταστήματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Χθες στο Μπένι Σουέιφ, νότια του Καΐρου, αστυνομικοί σκότωσαν 17 ανθρώπους που επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην διάρκεια διαδηλώσεων, και άλλοι οκτώ στην διάρκεια απόπειρας κρατουμένων να αποδράσουν από φυλακή του Καϊρου.
Τα πτώματα 14 ανθρώπων μεταφέρθηκαν σε ένα τζαμί που βρίσκεται κοντά στη φυλακή Αμπου Ζάαμπαλ.
"Ολοι οι κρατούμενοι της φυλακής Αμπου Ζάαμπαλ απέδρασαν μετά την εξέγερση", δήλωσαν κάτοικοι της συνοικίας όπου ακούγονταν πυροβολισμοί μέχρι νωρίς το απόγευμα.
Ενα μέλος των επιτροπών κατοίκων, που έχουν δημιουργθεί για την προστασία των γειτονιών, δήλωσε από τη μεριά του ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν και δύο αστυνομικοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι κρατούμενοι.

Οι διεθνείς εκκλήσεις
Οι υπήκοοι ξένων χωρών καλούνται να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο επιθυμεί όπως οι πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του Αλ Αραμπίγια.
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ομπάμα δεν έχει κάνει σε αυτό το στάδιο "καμία συζήτηση" για μία πιθανή αναστολή της αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, διαβεβαίωσε, πάντως, η Κλίντον.
Η Τουρκία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα στείλει δύο αεροπλάνα στην Αίγυπτο προκειμένου να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της.
"Σε συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών και τις Τουρκικές Αερογραμμές, θα προχωρήσουμε στον επαναπατρισμό των περίπου 750 συμπολιτών μας που βρίσκονται στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια", δήλωσε ο Μεχμέτ Ερσόι, επικεφαλής του πυρήνα κρίσεων.
Τα δύο αεροσκάφη της δημόσιας αεροπορικής εταιρίας Turkish Airlines αναμένεται να απογειωθούν με προορισμό τα αιγυπτιακά αεροδρόμια Μποργκ Ελ Άραμπ και Ελ Νόζχα της Αλεξάνδρειας.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε πως μίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και με όσους λαμβάνουν αποφάσεις στο Ισραήλ. Κάλεσε επίσης τους υπουργούς να απέχουν από περαιτέρω σχόλια.
Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1979. Η Ιορδανία ακολούθησε το 1994.
Την "πλήρωσαν" και οι μούμιες
Στις παράπλευρες απώλειες των διαδηλώσεων, συγκαταλέγονται και δύο μούμιες της φαραωνικής περιόδου που βρίσκονταν στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο και υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας.
Το γεγονός επιβεβαίωσε ο Ζάχι Χαουάς, επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.
Διαβάστε επίσης: “Λουτρό” αίματος στην Αίγυπτο
Στα χέρια των στρατηγών η μοίρα Μουμπάρακ
“Αιχμάλωτοι” στο Κάιρο
http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.