Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος: Σε αναζήτηση ηγέτη

Η μοίρα του κινήματος για τη μεταβίβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο ενδέχεται να εξαρτηθεί από έναν ανώτατο αξιωματικό της χώρας, ο οποίος έχει... μέχρι στιγμής αρνηθεί να κάνει χρήση βίας κατά των διαδηλωτών που ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης, ο αντιστράτηγος Σάμι Έναν, ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, απέσπασε επαίνους τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από ένα ηγετικό στέλεχος των εκτός νόμου Αδελφών Μουσουλμάνων, ο οποίος δήλωσε ότι ο Έναν θα μπορούσε να είναι ένας αποδεκτός διάδοχος του Μουμπάρακ.

Ο Έναν βρισκόταν στην Ουάσιγκτον όταν ξέσπασαν οι κατά του Μουμπάρακ διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο της «Επανάστασης του Γιασεμιού» στην Τυνησία που ανέτρεψε τον πρόεδρο Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Ο πρώην αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας συντόμευσε την επίσκεψή του και επέστρεψε στη χώρα του, πριν την έκδοση από τον στρατό ανακοίνωσης που ανέφερε ότι τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι «νόμιμα» και ότι τα στρατεύματα δεν θα ανοίξουν πυρ εναντίον του λαού.

Ο Έναν, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στην πρώην Σοβιετική Ένωση και σπούδασε στην φημισμένη Σχολή Πολέμου της Γαλλίας, καθώς και στην Ανώτατη Στρατιωτική Ακαδημία Νάσερ της Αιγύπτου, θα αντιμετωπίσει κρίσιμες αποφάσεις, καθώς είναι ακόμα ασαφής η στάση που θα κρατήσει ο στρατός αν οι διαδηλώσει συνεχιστούν.

Την ίδια στιγμή, ένας εξέχων ισλαμιστής κληρικός, ο Καμέλ ελ Χελμπάουι, ένα εξόριστο μέλος των συντηρητικών Αδελφών Μουσουλμάνων, δήλωσε ότι ο Άναν θα μπορούσε να είναι ένας αποδεκτός διάδοχος του Μουμπάρακ γιατί θεωρείται αδιάφθορος.

Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι ο Έναν θεωρείται επαγγελματίας, απολιτικός αξιωματικός, όχι χαρισματικός, αλλά ικανός και αξιόπιστος για τις ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τον πρώην αρχικατάσκοπο τον οποίο ο Μουμπάρακ διόρισε ως αντιπρόεδρο του το Σάββατο, τον απόστρατο στρατηγό Όμαρ Σουλεϊμάν, ο Έναν δεν είναι γνωστός για δοσοληψίες με το Ισραήλ. Το γεγονός αυτό μπορεί να τον κάνει πιο αποδεκτό από τους Αιγυπτίους.

Και οι τέσσερις πρόεδροι της Αιγύπτου από το 1952, όταν αξιωματικοί οργάνωσαν πραξικόπημα για να ανατρέψουν την υποστηριζόμενη από την Βρετανία μοναρχία, προέρχονταν από τις ένοπλες δυνάμεις. Ο Μουμπάρακ ήταν αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας το 1975 όταν ο Ανουάρ Σαντάτ τον έκανε αντιπρόεδρο. Η δολοφονία του προέδρου Σαντάτ το 1981 τον ώθησε απροσδόκητα στην εξουσία.


newscode.gr 
http://24wro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.