Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

Υπαναχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου για τα 12 μίλια;


Ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Ντενίζ Μπολούκμπασι «αποκαλύπτει» στο νέο του βιβλίο ότι «οι Έλληνες αποδέχθηκαν να μειώσουν την έκταση...των χωρικών τους υδάτων σε πολλά σημεία του Αιγαίου»
. Σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Σαμπάχ» αναφέρεται στο νέο βιβλίο του πρώην διπλωμάτη με τίτλο, «Η σκάλα του Υπουργείου Εξωτερικών» και στις πολλές αναφορές που υπάρχουν για την Ελλάδα. Ο Μπολούκμπασι υποστηρίζει πως σε αντίθεση με όσα λέγονται, στις διερευνητικές επαφές που είχαν ξεκινήσει το 2002, η Τουρκία αποδέχθηκε να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στην ταμπακιέρα, δηλαδή για ποια θέματα, (εάν δέχθηκε).


Για την Ελλάδα, στις λίγες πληροφορίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πριν την έκδοση του βιβλίου, αναφέρει ότι για πρώτη φορά άρχιζε να συζητάει το θέμα των 12 μιλίων. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η Ελλάδα σε κάποια σημεία αποδέχθηκε να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και να παραμείνει στα 6 μίλια. Έτσι αποδείχθηκε πως οι δηλώσεις των Ελλήνων ότι ‘δεν υποχωρήσαμε από το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων’ δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια».
Ο Μπολούκμπασι αναφέρεται και στις σχετικές δηλώσεις του τότε έλληνα πρωθυπουργού κ. Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου. Για το θέμα των «γκρίζων ζωνών» ο Μπολούκμπασι αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν βρέθηκε καμιά λύση.
Ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης «αποκαλύπτει» τις περιοχές που η Τουρκία ζήτησε την παραμονή της Ελλάδας στα 6 μίλια:

- ανατολικά, βόρεια και νότια της Σαμοθράκης και της Λήμνου,
 - βόρεια και νότια της Λέσβου, της Χίου και των Ψαρών,
 - βόρεια, νότια και δυτικά της Ικαρίας,
 - στο Ικάριο Πέλαγος, στην περιοχή που ξεκινά από τη Μύκονο μέχρι την Ικαρία,
 - στο Καρπάθιο Πέλαγος, στα περάσματα Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης και
 - στο Κρητικό Πέλαγος, μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων.

Περιμένοντας την έκδοση του βιβλίου του Τούρκου πρώην διπλωμάτη, χρειάζεται να είμαστε επιφυλακτικοί με τέτοιου είδους δημοσιεύματα, που δημιουργούν αναταράξεις σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα.

epikaira

greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.