Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Πολεμούν την φωτιά με νεροπίστολα


Με τίτλο «The Unbearable Lightness of leaders» «Η αβάσταχτη ελαφρότητα των ηγετών», οι Financial Times κριτικάρουν την σύγχυση αλλά και τον...
πανικό των Ευρωπαίων ηγετών, και όχι μόνο ηγεσιών απέναντι στις ασταμάτητες επιθέσεις των αγορών.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην συνεχόμενη αναποφασιστικότητα των ηγεσιών Αμερικής και Ευρώπης, κριτικάροντας τες, λέγοντας πως δεν όρθωσαν το ανάστημά τους στην συνεχόμενη προέλαση των αγορών.

Μέσα από το άρθρο τους οι FT ζητούν την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας (EFSF) προκειμένου να σβηστεί η φωτιά που πλέον απειλεί και τον πυρήνα της Ευρωζώνης.
«Στον πόλεμο και στην πολιτική, η απώλεια ενός ηγέτη μπορεί να υπονομεύσει το σύνολο: αν δεν υπάρχει κάποιος να κατευθύνει και να ηγηθεί, οι στρατιώτες, χωρίς ηθικό, πέφτουν θύματα του πανικού και του αποπροσανατολισμού», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Οι δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν αποδείξει, συνεχίζει, πως οι χρηματαγορές δεν διαφέρουν. Τα κύματα των κεφαλαίων που τρέχουν προς ασφαλείς παραδείσους δεν αντικατοπτρίζουν τίποτα λιγότερο από τον αυτό-αποκεφαλισμό όσων ασκούν οικονομική πολιτική στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Οι επενδυτές, ανησυχούν ολοένα και περισσότερο από την αναντιστοιχία των άσχημων οικονομικών ειδήσεων και των απαντήσεων των πολιτικών.
Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, έχουμε συσσώρευση στοιχείων και ενδείξεων πως υπάρχει κάθετη πτώση στην ανάπτυξη. «Τι πρότειναν οι εκλεγμένοι ηγέτες; Στις ΗΠΑ, έναν καβγά για το ύψος του χρέους. Στην Ευρώπη, μία επίμονη διαμάχη για το μέγεθος του... νεροπίστολου που θα χρησιμοποιήσουν απέναντι στην πυρκαγιά των αγορών χρέους».
«Από τις αρχές του 2009, οι ηγέτες του κόσμου δεν έχουν δείξει το είδος της συντονισμένης σταθερότητας που απαιτείται για να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι ακολουθούνται πολιτικές που θα βγάλουν την παγκόσμια οικονομία από την κρίση.
Αν υπάρχει ένα καλό σημείο από τον πανικό των αγορών την εβδομάδα που πέρασε, είναι το σοκ που δέχθηκαν οι πολιτικοί ώστε να βγουν από την παρωχημένη αυτοϊκανοποίση στην οποία βρήκαν καταφύγιο πριν τελειώσει ο κίνδυνος», επισημαίνει ο συντάκτης.
«Τα πράγματα, δεν είναι τόσο άσχημα όσο ήταν το 2008. Αλλά οι σεισμοί στην ιταλική αγορά κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να προκαλέσουν φαινόμενο "Lehman Brothers". Η ευρωζώνη πρέπει να σταματήσει την επίθεση στο ιταλικό χρέος.
Πρέπει να καλέσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και να του ζητήσει να επανεκτιμήσει το μέγεθος του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας - και γρήγορα μάλιστα. Όταν οι αγορές φοβούνται το χειρότερο, οι πολιτικοί πρέπει να ασκούν εξουσία και να τις ηρεμούν», καταλήγει το άρθρο. 
tro-ma-ktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.