Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Φτερά έκαναν 8 τρισ. δολ. μέσα σε λίγες μέρες!



Μέσα σε λίγες μόλις μέρες εξανεμίστηκαν από τα χρηματιστήρια 8 τρισ. δολάρια, ενώ μόνο κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας (την πρώτη μετά το "ψαλίδισμα" της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ) χάθηκαν περί τα 2,5 τρισ. δολάρια...


Οι όγκοι συναλλαγών μετοχών και παραγώγων χτύπησαν επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές προχωρούσαν μανιωδώς σε.....
πράξεις, αντιδρώντας στις εξελίξεις. Είναι ενδεικτικό στο αμερικανικό χρηματιστήριο ότι μόνο την Τρίτη άλλαξαν χέρια 16,9 δισ. μετοχές, με αποτέλεσμα να καταγραφεί ο 5ος μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών στην ιστορία!

Σύμφωνα με το πρακτορείο Market Watch, 66 υψηλόβαθμα στελέχη 50 αμερικανικών επιχειρήσεων -που διαμορφώνουν τον δείκτη S&P 500 της Wall Street- προχώρησαν σε μαζικές αγορές μετοχών από την 1η έως τις 9 Αυγούστου.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ
25% μειώθηκε η κεφαλαιοποίηση του DAX από τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουλίου μέχρι την περασμένη Τετάρτη

Η αξία των μετοχών που εκκαθαρίστηκαν στο London Stock Exchange υπερδιπλασιάστηκε την ίδια μέρα στα 19,8 δισ. στερλίνες από 5,3 δισ. στις 2 Αυγούστου.
Οι συναλλαγές σε ισοτιμίες και χρυσό, που θεωρούνται από πολλούς επενδυτές το εναλλακτικό "καταφύγιο" έναντι του δολαρίου, επίσης εκτινάχθηκαν, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία παρενέβησαν στις αγορές για να παράσχουν ρευστότητα σε νομίσματα, μετοχές, κρατικά ομόλογα.
Από το 2008

ΤΟΚΙΟ
Απώλειες 11,5% καταγράφει από τις 22 Ιουλίου ο Nikkei υποχωρώντας κάτω από τις 9.000 μονάδες
Στη Γουόλ Στριτ ο Ντάου Τζόουνς σημείωσε τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-5,5% ή 635 μονάδες) από την 1η Δεκεμβρίου 2008 όταν είχε κατρακυλήσει πάνω από 9%. Πάνω από 1.000 μετοχές χτύπησαν χαμηλά 52 εβδομάδων.
Στην Ευρώπη, ο DAX βρέθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 6.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Το αρνητικό κλίμα διαμόρφωσαν και οι φόβοι για το ενδεχόμενο τραπεζικών καταρρεύσεων στην Ευρώπη με τις γαλλικές τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων.

Μάλιστα, η Societe Generale αναγκάστηκε να διαψεύσει τις φήμες που κυκλοφόρησαν στις αγορές για τη χρηματοπιστωτική της φερεγγυότητα καθώς ο τίτλος της γαλλικής τράπεζας βρέθηκε να σημειώνει βουτιά 20% αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 2,5 ετών και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάστημα 23 ετών.

"Με τις τραπεζικές φήμες που έχουν έρθει στην επιφάνεια από την Τετάρτη, αισθάνομαι λίγο σαν να βρίσκομαι στην περίοδο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, όταν οι τράπεζες δεν εμπιστεύονταν η μία την άλλη", αναφέρει ο αναλυτής της Commerzbank, Κρίστοφερ Ρίγκερ.

ΤΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ 15ΘΗΜΕΡΟ
4% ανέβαινε ή έπεφτε για τέσσερις συνεδριάσεις ο S&P500. Για τρίτη φορά στην ιστορία παρουσιάζει τέτοια διακύμανση.
1.712 μονάδες έχασε ο Δείκτης DAX και από τις 7.326 κατρακύλησε στις 5.613 μονάδες.
20% τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάστημα 23 ετών σημείωσε η Societe Generale. Οι γαλλικές τράπεζες βρέθηκαν στο στόχαστρο των πιέσεων.
4 δισ. βραχυπρόθεσμο δανεισμό έλαβαν από το ΕΚΤ οι ευρωπαϊκές τράπεζες έναντι 147 εκατ. την Τρίτη, ενδεικτικό του κλίματος ανασφάλειας.
20% και πλέον υποχώρησαν από τα υψηλά τους οι αγορές (οι απώλειες του DAX και του CAC 40 ξπέρασαν το 25%, σήμα ότι εισέρχονται σε bear markets.


Σε τούνελ η ευρωζώνη
Οι οικονομίες σε σπιράλ θανάτου

Πριν καλά καλά ξεμπερδέψει με τα προβλήματα χρέους των περιφερειακών κρατών η Ευρώπη, βρέθηκε αντιμέτωπη με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της αμερικανικής οικονομίας. Οι επενδυτές υπέστησαν σοκ το οποίο εκδηλώθηκε με την κατακόρυφη πτώση των δεικτών και των μετοχών.
Αναλυτές και οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η κρίση χρέους θα έπρεπε πρώτα να χτυπήσει τις αγορές ομολόγων και δευτερεύοντος τα χρηματιστήρια. Στην πράξη όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Το κύμα πωλήσεων πέρασε και τα σύνορα της Ελβετίας με αποτέλεσμα ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου να υποχωρήσει κατά 18%, παρότι η χώρα θα έπρεπε να ανησυχεί λιγότερο από τις εξελίξεις, αφού δεν συμμετέχει στην ΕΕ. Οι ειδικοί λένε ότι η πτώση των χρηματιστηρίων προεξοφλεί χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία και υψηλή ανεργία.

"Καμπανάκια"
Υποστηρίζουν ότι τελικά οι ηγεσίες των χωρών με υψηλά ποσοστά χρέους θα υποχρεωθούν να επιβάλουν επιπλέον φόρους, οι οποίοι, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Για σπιράλ "θανάτου" μιλούν οι διεθνείς αναλυτές και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας και τους καλούν να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν τα χειρότερα.


Στα ύψη ο δείκτης ρίσκου
Η τεχνική ανάλυση του νέου θρίλερ

Ο πανικός και ο φόβος των επενδυτών από την κατακόρυφη πτώση των τιμών των μετοχών έχουν τη δική τους κλίμακα και αποτυπώνονται στον δείκτη μεταβλητότητας (VIX) στα χρηματιστήρια.
Ο VIX, ο οποίος καταγράφει το ρίσκο κινδύνου ενώ στις αρχές Αυγούστου στη Wall Sreet ήταν στο 20 στα μέσα της εβδομάδας ξεπέρασε το 30. Στην Φρανφούρτη ο VIX από το 20 ανήλθε στο 37 μέσα σε επτά συνεδριάσεις.
Παράγωγα
Στην αγορά παραγώγων των ΗΠΑ σημειώθηκε ρεκόρ συμβολαίων και ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 41,5 εκατ. την περασμένη Δευτέρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers το ζενίθ ήταν 27,7 εκατομμύρια. Η κατρακύλα των αγορών δεν προέρχεται μόνο από ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά τα οποία σε περιόδους μεγάλης βουτιάς τις πνίγουν.
Οικονομολόγοι ενοχοποιούν και τα χρηματιστηριακά εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα στον επενδυτή να παίζει έως και 200 φορές τα χρήματά του. Το ένα ευρώ ή το ένα δολάριο αποκτά πολλαπλάσια αξία μέσα από τη μόχλευση που παρέχεται.
Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο αποφάσισαν την απαγόρευση του short selling (γυμνού σορταρίσματος) με τον επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Ζουαγιέ να δηλώνει: "Θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές της Γαλλίας. Αυτή είναι η απάντησή μας, όπως πάντα πολύ αποφασιστική, και ισχύει για όσους θέλουν να μας δοκιμάσουν".

http://www.newscode.gr

ksipnistere.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.