Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011

Διοικητής της διεύθυνσης εκπαίδευσης και δογμάτων ο πρώην αργηχός της Στρατιάς του Αιγαίου, στρατηγός Νουσρέτ Τασντελέρ - Κατηγορείται για υπόθεση που "θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με την Ελλάδα"


Πρόκειται για την υπόθεση δημιουργίας ιστοσελίδων "μαύρης προπαγάνδας" στο διαδίκτυο από το τουρκικό γενικό επιτελείο με σκοπό την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά - μεταξύ άλλων - και των σχέσεων με την Ελλάδα. Κατηγορούνται 22 ανώτατοι και ανώτατοι αξιωματικοί, για τους οποίους μάλιστα ο εισαγγελέας έχει ζητήσει έκδοση εντάλματος σύλληψης. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι "προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας με χρήση βίας ή προσπάθειας παρεμπόδισης του έργου της κυβέρνησης".

"35 σελίδες για ψυχολογικό πόλεμο"Το θέμα είχε έλθει για πρώτη φορά στην επικαιρότητα με ένα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Ταράφ" στις 2 Φεβρουαρίου 2009. Η εφημερίδα έγραφε ότι το τουρκικό γενικό επιτελείο είχε δημιουργήσει 35 ιστοσελίδες στο διαδίκτυο "με σκοπό τον ψυχολογικό πόλεμο".
Αναφερόταν μάλιστα και οι τίτλοι των ιστοσελίδων μεταξύ των οποίων υπήρχαν οι "greekmurderers.net", "pontuslu.com" και άλλες. Μετά το δημοσίευμα το επιτελείο ανακοίνωσε ότι οι εν λόγω ιστοσελίδες έχουν κλείσει.
Στις 4 Νοεμβρίου 2009, δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή ανώνυμου αξιωματικού προς τον εισαγγελέα, στην οποία γινόταν λόγος για "χούντα" μέσα στο στράτευμα που παρακολουθεί περίπου 400 ιστοσελίδες, τις οποίες έχει κατηγοριοποιήσει ως "ισλαμιστικές", "διαμελιστικές" (φιλοκουρδικές), "αριστερές" κλπ.
Η επιστολή συνοδευόταν κι από τον κατάλογο των ιστοσελίδων αυτών. Ταυτόχρονα, παρουσιαζόταν και δεύτερος κατάλογος ιστοσελίδων που έμμεσα χρησιμοποιούσε, όπως αναφερόταν στην επιστολή η "χούντα", για λόγους προπαγανδιστικούς. Μεταξύ των ιστοσελίδων, υπήρχαν και τρεις ελληνικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για τις ιστοσελίδες www.greekmurderers.com, www.yunanli. com και www.pontuslu.com.
Η εφημερίδα "Ταράφ" πριν από μερικές μέρες, στις 31 Ιουλίου, αναφερομένη και πάλι στο θέμα έγραψε ότι σύμφωνα με το γενικό επιτελείο "η ιστοσελίδα greekmurderes.net περιλαμβάνει κείμενα προς ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει οι Έλληνες".
Η "Ταράφ" σημείωσε σχετικά το εξής: "Η ομολογία αυτή σχετικά με την ιστοσελίδα αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματική κρίση. Προκύπτει δηλαδή ότι το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων έκανε μαύρη προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας η οποία είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Ευτυχώς οι Έλληνες αυτή την περίοδο ασχολούνται με τα δικά τους προβλήματα σε βαθμό που δεν ενδιαφέρονται με αυτά".

Η εφημερίδα έγραψε επίσης ότι το περιεχόμενο των ιστοσελίδων είναι προσβάσιμο και σήμερα μέσω της ιστοσελίδας "archive.org".

Η υπόθεση με τις προπαγανδιστικές ιστοσελίδες, ουσιαστικά εξετάζεται στο δικαστήριο μαζί με μία άλλη υπόθεση που συνεχίζεται εδώ και περίπου δύο χρόνια. Σε αυτήν κατηγορούνται διάφοροι αξιωματικοί για τη σύνταξη του "σχεδίου καταπολέμησης της οπισθοδρόμησης".

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στόχος των αξιωματικών ήταν "η φθορά της κυβέρνησης Ερντογάν και του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν".

Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο συνταγματάρχης Ντουρσούν Τσιτσέκ, ο οποίος, κατά την ακροαματική διαδικασία, κατέθεσε, στις 2 Ιουλίου 2011, ότι "οι ιστοσελίδες δημιουργήθηκαν για να περιγραφούν τα εξωτερικά προβλήματα της Τουρκίας.

Εάν σταματήσει η δραστηριότητα αυτή, θα ζημιωθεί το έθνος και το κράτος μας. Θα δικαιωθούν οι ισχυρισμοί των Αρμενίων. Εργαζόμαστε επί του Ποντιακού ζητήματος. Υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης που έχει έλθει στην Τουρκία 98 φορές και δίνει διάφορα μηνύματα. Τι θα γίνει, εάν δεν παρακολουθηθεί;"

Στο κατηγορητήριο, που έγινε δεκτό πριν από μερικές μέρες από το δικαστήριο, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι σε στρατιωτικά έγγραφα που βρέθηκαν κατά τις έρευνες σχετικά με την υπόθεση αναφέρεται ότι "τα εθνικιστικά κόμματα είναι αυτά που μπορούν να πάρουν ψήφους από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

"Με την αναπαραγωγή ειδήσεων σχετικά με την Αρμενία και την Ελλάδα που θα προκαλέσουν την αντίδραση της κοινής γνώμης, θα επιδιωχθεί η μείωση της εκλογικής δύναμης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προς όφελος των εθνικιστικών κομμάτων", προστίθεται.
nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.