Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας εξετάζει το Υπουργείο


Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας πέραν των 9 μηνών που είναι σήμερα, το εύρος της αναβολής λόγω σπουδών και υγείας και τα κριτήρια προσδιορισμού της σωματικής ικανότητας του στρατεύσιμου εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λόγω προβλημάτων επάνδρωσης των μονάδων. Όπως δήλωσε στα "Νέα" (08/08) πηγή του υπουργείου, τα προβλήματα προκλήθηκαν από τη "χωρίς μελέτη και προγραμματισμό" μείωση της στρατιωτικής θητείας που πραγματοποίησε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2009 η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προσβλέποντας, παράλληλα, σε μαζικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους.

Ταυτόχρονα, το πρόβλημα που δημιούργησε η μείωση της θητείας από 12 σε 9 μήνες επιδεινώνεται από την αδυναμία πρόσληψης για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους επιπλέον αριθμού επαγγελματιών οπλιτών - τουλάχιστον για ένα έτος. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπεγλίτης ακύρωσε απόφαση του προκατόχου του κ. Βενιζέλου για κατάργηση της θητείας κληρωτών στην Αεροπορία και στο Ναυτικό.
Ηδη δόθηκε εντολή μέρος των κατατασσόμενων στον Στρατό Ξηράς να μεταφερθούν στους άλλους Κλάδους, όπου η θητεία είναι σχεδόν για όλους 12 μήνες.
Σε φάση επαναξιολόγησης είναι και ο νεοσύστατος θεσμός του ειδικού εφέδρου οπλίτη, πριν καν ξεκινήσει καθώς το υπουργείο εκτιμά ότι δεν λύνει, αλλά ίσως δημιουργεί νέα προβλήματα με το ύψος του μισθού κ.ά.
Ανάλογα προβλήματα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται κι όσον αφορά τους επαγγελματίες οπλίτες καθώς ο αριθμός τους έχει μεγαλώσει κι εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν προβλήματα όταν λόγω ηλικίας δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν στην ειδικότητα για την οποία προσελήφθησαν.
Το υπουργείο βλέπει επίσης με προβληματισμό να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός τών υπό κατάταξη ή κατατασσόμενων νέων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για την τρέχουσα σειρά κατάταξης στον Στρατό Ξηράς τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο, ενώ έχουν κληθεί βάσει των δημοτολογίων περίπου 22.000 νέοι, με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών, αναμένεται να καταταγούν περίπου 13.000!
cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.