Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Κυριακή 14/10 – Γιορτή Σπόρων στην Ακ.ΠλάτωναΣας ανακοινώσουμε ότι ξεκινάμε στην Ακ.Πλάτωνα τράπεζα σπόρων.
Επιλέξαμε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου σαν ημερομηνία έναρξης της τράπεζας σπόρων μας έτσι ώστε να είναι μέσα στις ημερομηνίες του διεθνούς δεκαπενθήμερου δράσεων για την απελευθέρωση των Σπόρων που έχει εξαγγείλει η γνωστή ακτιβίστρια Vandana Shiva απο 02 εώς 16 Οκτωβρίου.

Σχετικό βίντεο στο YouTube εδώ.
Το πρόγραμμα της γιορτής μας είναι ως εξής:
14:00 – 16:00 Συλλογική κουζίνα
16:30 – 17:30 Μοίρασμα σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών, “εγκαίνια” της τράπεζας σπόρων του συνεργατικού Καφενείου
17:30 – 17:45 Παρουσίαση του δικτύου ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων “Δρυάδες”
17:45 – 18:30 Εργαστήριο για την συλλογή και διατήρηση σπόρων.
18:30 – 19:00 Αυτάρκεια – διάσωση των σπόρων – θρεπτική αξία της τροφής υπο το πρίσμα της βιοδυναμικής. Μάριος Δεσσύλας
19:00 – 19:40 Καλλιεργούμε τον δρόμο μας έξω από την κρίση. Το μήνυμα τηςΒαντάνα Σίβα για την Ελλάδα μέσω του ντοκυμαντέρ “a seed for change’.Αλέξανδρος Οικονομίδης
19:40 – 19:50 Διαδικτυακή σύνδεση με Πελίτι
19:50 – 20:20 Προβολή ντοκυμαντέρ “ Εν αρχή ην ο Σπόρος”
20:20 – 20:50 Προβολή ντοκυμαντέρ “Σπόροι που αντέχουν”
21:00 – 23:00 Παραδοσιακές μουσικές

Διαβάστε παρακάτω σχετικά αποσπάσματα και video. A seed for change – Vandana interview, Συνέντευξητης Vandana Shiva στον σκηνοθέτη Alex Ikonomidis. Ο Alex θα είναι στηνεκδηλωσή μας για να παρουσιάσει κομμάτι της κιηματογραφικής δουλείαςτου σχετικά με τους σπόρους.
Διακήρυξη της ΕλευθερίαςτωνΣπόρων – από την Dr. Vandana Shiva
1. Ο σπόρος είναι η πηγή της ζωής, είναι ο αυθορμητισμός της ζωής να εκφράζεται, να αυτοανανεώνεται, να πολλαπλασιάζεται, να εξελίσσεται στο διηνεκές σε καθεστώς ελευθερίας.
2. O σπόροςείναι η ενσάρκωση της βιο-πολιτιστικής ποικιλομορφίας. Περιέχει εκατομμύρια χρόνια βιολογικής και πολιτιστικής εξέλιξης από το παρελθόν καθώς επίσης και τις δυνατότητες χιλιετιών ενός μέλλοντος που εκτυλίσσεται.
3. Η Ελευθερία των Σπόρων είναι εκ γενετής δικαίωμα κάθε μορφής ζωής και αποτελεί τη βάση για την προστασία της βιοποικιλότητας.
4. Η Ελευθερία των Σπόρων είναι εκ γενετής δικαίωμα κάθε γεωργού καιπαραγωγού τροφίμων. Το δικαίωμα των γεωργών να φυλάνε, να ανταλλάσσουν,να αναπτύσσουν, να διασταυρώνουν και να εμπορεύονται σπόρους είναι οπυρήνας της Ελευθερίας των Σπόρων. Όταν αυτή η ελευθερία υφαρπάζεται,οι γεωργοί παγιδεύονται στα χρέη και σε ακραίες περιπτώσεις αυτοκτονούν.
5. Η Ελευθερία των Σπόρων είναι η βάση της Ελευθερίας της Τροφής, εφόσον ο σπόρος αποτελεί τον πρώτο κρίκο στην τροφική αλυσίδα.
6. Η Ελευθερίατων Σπόρων απειλείται από τους σπόρους ευρεσιτεχνίας, οι οποίοιδημιουργούν μονοπώλια σπόρων και καθιστούν παράνομη τη φύλαξη καιανταλλαγή σπόρων από τους γεωργούς. Οι ευρεσιτεχνίες σπόρων είναι ηθικάκαι οικολογικά αδικαιολόγητες, αφού οι ευρεσιτεχνίες είναι αποκλειστικάδικαιώματα χρήσης τα οποία χορηγούνται για τις εφευρέσεις. Ο σπόρος δενείναι εφεύρεση. Η Ζωή δεν είναι εφεύρεση.
7. Η Ελευθερία των Σπόρων διαφόρων πολιτισμών απειλείται από τηΒιοπειρατεία και την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών οι οποίες βασίζονται σεεγχώρια γνώση και βιοποικιλότητα. Η Βιοπειρατεία δεν είναι καινοτομία –είναι κλοπή.
8. Η Ελευθερία των Σπόρων απειλείται από γενετικά κατασκευασμένους σπόρουςοι οποίοι μολύνουν τους αγρούς μας, αποκλείοντας για όλους τηδυνατότητα επιλογής μη γενετικά τροποποιημένης τροφής. Η Ελευθερία τωνΣπόρων των γεωργών απειλείται όταν (έχοντας ήδη μολύνει τιςκαλλιέργειες μέσω διασταυρώσεων) οι εταιρίες μηνύουν τους γεωργούς για«κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας».
9. Η Ελευθερία των Σπόρων απειλείται από τη σκόπιμη μετατροπή των σπόρωναπό ανανεώσιμη αυτοδημιούργητη πηγή σε μη ανανεώσιμο προϊόνευρεσιτεχνίας. Η πλέον ακραία περίπτωση μη ανανεώσιμων σπόρων είναι η«Τεχνολογία Εξολοθρευτής» η οποία αναπτύχθηκε με σκοπό τη δημιουργίαστείρων σπόρων.
10. Δεσμευόμαστε για την υπεράσπιση της Ελευθερίας των Σπόρων, ως τηνελευθερία των ποικιλόμορφων ειδών στην εξέλιξη, ως την ελευθερία τωνανθρώπινων κοινοτήτων να επανακτήσουν ένα κοινό αγαθό όπως είναι οιελεύθεροι σπόροι.
Με αυτό τον σκοπό, θα αποθηκεύουμε σπόρους.
Θα δημιουργήσουμε κοινοτικές τράπεζες σπόρων και βιβλιοθήκες σπόρων.
Δε θα αναγνωρίζουμε κανένα νόμο ο οποίος παράνομα καθιστά τους σπόρους πνευματική ιδιοκτησία των εταιριών.
Θα σταματήσουμε τις ευρεσιτεχνίες σπόρων.
Στη σελίδα του Πελίτι www.peliti.gr μπορείτε να βρείτε τις Προτάσεις για την Ελευθερία των Σπόρων.
Κυριακή 14/10 – Γιορτή Σπόρων στην Ακ.Πλάτωνα
Οκτώβριος 2012
Συνεργατικό – μη κερδοσκοπικό καφενείο, Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους, Ακαδημία Πλάτωνος (ΑΘΗΝΑ), 2112217260
ΠΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ
- Λεωφορείο 051 από Ομόνοια, στάση “Παλαιό Τέρμα”.
- Λεωφορείο 025 από Σύνταγμα,Μοναστηράκι, στάση “Τέρμα”
- Μετρό Σεπόλια, περπάτημα 10-15 λεπτά
- Ποδήλατο (προτεινόμενο).

Πηγή
Αετοί Ολύμπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.