Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση http://24wro.blogspot.com/2011/12/psi_10.html#ixzz1g74eubwk

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν
Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου ξεκινούν κρίσιμες διαβουλεύσεις αφ' ενός με τους...

εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων με στόχο τη μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.

Αφ' ετέρου ξεκινούν οι συζητήσεις με την τρόικα για την οριστικοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου προγράμματος προσαρμογής (με μέτρα, διαρθρωτικές αλλαγές, δημοσιονομικούς στόχους) που θα συνοδεύσει αυτή.

Οι εν λόγω κρίσιμες διαβουλεύσεις για το δεύτερο πρόγραμμα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Η προσήλωση που έδειξαν στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα, οι ηγέτες της ΕΕ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, δημιουργούν θετικό κλίμα για την έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων εκτιμά η κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως σε ό,τι αφορά το PSI ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος εκτίμησε ότι θετικά θα συμβάλλει και η αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου, που επισημαίνει ότι το ελληνικό PSI (δηλαδή η ανάληψη κόστους από τον ιδιωτικό τομέα) είναι «μοναδική και εξαιρετική περίπτωση».

Αυτό θα βοηθήσει στις διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, «θα νιώσει πιο ασφαλής», εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος.

Μιλώντας στους βουλευτές κατά τη συζήτηση πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών αναφερθείς στις διαβουλεύσεις για το PSI είπε ότι έχουν στόχο «να επωφεληθούμε με μείωση 100 δισ. ευρώ, 47 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, συγκλονιστικό μέγεθος για τα ιστορικά δεδομένα της χώρας και να μπορέσουμε να έχουμε ένα χρέος, που το 2020 θα κινείται σε βατά επίπεδα -υψηλά, αλλά βατά και ελεγχόμενα- του 120% του τότε ΑΕΠ της χώρας».

Τις ίδιες ημέρες, είχε προσθέσει, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα «για το νέο πρόγραμμα, που σημαίνει μέτρα, διαρθρωτικές αλλαγές, δημοσιονομικοί στόχοι».

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος διευκρίνισε σήμερα (Παρασκευή) μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ότι τα μέτρα που ενδέχεται να κριθούν αναγκαία για το 2013-2014 θα εξειδικευτούν κατά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η διαμόρφωση του οποίου θα ξεκινήσει την ερχόμενη βδομάδα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα θα βρίσκονται στην Αθήνα ταυτόχρονα όλοι οι εκπρόσωποι των διεθνών θεσμών που ασχολούνται με την ελληνική υπόθεση.

Ειδικότερα, από την Κυριακή αναμένονται οι επικεφαλής της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ και αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Γιοχάνες Χαν, καθώς και ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» Χορστ Ράιχενμπαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.