Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία;

Ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία;

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία κάνουν μια θεαματική στροφή υπέρ της Ορθοδοξίας και κινούνται συνεχώς γύρω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και το Άγιον Όρος, κάτι που σημαίνει ότι η Ορθοδοξία αποτελεί πλέον το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των μεγάλων χωρών του κόσμου,
αφού είναι ο μόνος χώρος που μένει ασάλευτος και σταθερός, όπως εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια όταν περπάτησε για πρώτη φορά στους παλιούς δρόμους της Γαλιλαίας ένας άνθρωπος, που λεγόταν Χριστός!..
Σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυριανή".
ΜΕΓΑΛΗ κινητικότητα!.. Και ίσως είναι η πρώτη φορά που οι μεγάλες δυνάμεις συντονίζουν τις προσπάθειές τους σε τόσο μεγάλο βαθμό και τόσο μεθοδικά  γύρω από τον ορθόδοξο χριστιανικό χώρο.
Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και Μπαράκ Ομπάμα, οι δύο πλανητάρχες, φαίνεται ότι βρίσκουν διέξοδο στην Ορθοδοξία και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η υποδοχή που επιγυλάσσουν σε ορθόδοξους μοναχούς και ιερείς , είτε του Αγίου Όρους (όπως με την Αγία Ζώνη), είτε του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι πρωτοφανής!
Σήμερα κιόλας οι πολιτικές εφημερίδες γράφουν ότι το Κυπριακό, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο Γκιουλ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που επισκέπτεται την Τουρκία και την Ελλάδα μεταξύ 2-5 Δεκεμβρίου.
Όπως ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τόνι Μπλίνκεν, η επίσκεψη θα ξεκινήσει από την Άγκυρα στις 2 Δεκεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με την τουρκική ηγεσία. Ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Να σημειωθεί ότι για τη συνάντηση αυτή πρόκειται να μεταβεί στο Φανάρι, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ενώ με τους Τούρκους ηγέτες θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών κι ένα μεγάλο εύρος διεθνών θεμάτων.
«Αναμένω ότι θα συζητήσουμε για την πρόοδο που είδαμε και ελπίζουμε να δούμε στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, πριν ο ΓΓ φέρει πίσω τον Ιανουάριο τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις ελπίδες μας για μία διευθέτηση το συντομότερο δυνατό.
Επίσης τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ελπίδας μας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο κ. Μπλίνκεν.
Η όλη αυτή κινητικότητα σε ένα συγκεκριμένο χώρο και χρόνο δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για το τι επιδιώκουν οι μεγάλες δυνάμεις οι οποίες προσεγγίζουν με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον τους ορθόδοξους χριστιανικούς χώρους και τι μπορούν ν’ αποκομίσουν από αυτούς.
Να είναι –άραγε- μονάχα οι γεωστρατηγικές ή γεωπολιτικές βλέψεις τους ή μήπως έχουν κατά νου το γιγαντιαίο ορθόδοξο κύμα που άρχισε ήδη να εξαπλώνεται παντού από τη Ρωσία και κατακλύζει τους πάντες με τα εκατομμύρια ορθοδόξους χριστιανούς, που αργά ή γρήγορα θα διεκδικήσουν μια θέση στον ήλιο και μέσα στην Ευρώπη;
Το σίγουρο είναι ένα: Η Ορθοδοξία για μια ακόμη φορά είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου και οι μόνοι χαμένοι είναι εκείνοι που την πολέμησαν και εξακολουθούν να την πολεμούν, όπως στην Ελλάδα – αλλά εις μάτην…
Ο Χριστός δεν γκρεμίζεται εύκολα από τα σύννεφα!
Με σεβασμό και τιμή
 ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
 http://www.sakketosaggelos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.