Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Τζο Μπάιντεν: "Δύο μεγάλες προσωπικότητες γνώρισα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Νέλσον Μαντέλα" (VIDEO)

Κωνσταντινούπολη, των Νίκου Παπαχρήστου και Νίκου Μαγγίνα - Φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα
Οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, το αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και η πορεία του διαχριστιανικού διαλόγου βρέθηκαν στο επίκεντρο της ιδιαίτερης συνάντησης που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν,
ο οποίος πραγματοποίησε δίωρη επίσημη επίσκεψη στην έδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας.

Ο κ.Μπάιντεν έφτασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο λίγα λεπτά πριν τις 4 το απόγευμα και παρέμεινε σχεδόν δύο ώρες. Στην είσοδο του Πατριαρχείου τον υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων των Πατριαρχείων, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ.Βαρθολομαίος Σαμαράς και οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.

Στη συνέχεια ανέβηκε στον δεύτερο όροφο του Πατριαρχείου όπου στο κεφαλόσκαλο της εισόδου στην Αίθουσα των Πατριαρχών τον υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Μαζί κατευθύνθηκαν στο Πατριαρχικό Γραφείο όπου ακολούθησε η ιδιαίτερη συνάντησή τους. Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συνοδευόταν από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Άγκυρα κ.Ριτσιαρντόνε και στενούς συνεργάτες του. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος καθώς και ο Πρωτοπρεσβύτερος π.Αλέξανδρος Καρλούτσος.


Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος συναντήθηκε στην αίθουσα του Θρόνου με τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, κληρικούς και λαϊκά στελέχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και πρόσωπα από την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα στην Τουρκία αλλά και από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και Άρχοντες του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα από τις ΗΠΑ.


Εκ μέρους της Ομογένειας μίλησε ο κ.Λάκης Βίγκας, εκπρόσωπος όλων των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στο 15μελές Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων  το οποίο εδρεύει στην Άγκυρα. "Για πολλές δεκαετίες περάσαμε δύσκολες στιγμές, ταπεινώσεις και διακρίσεις", είπε ο κ.Βίγκας και επισήμανε ότι "το νέο Σύνταγμα πρέπει να αποτελέσει εγγύηση της προστασίας των μειονοτήτων". "Οι μειονότητες επιζητούμε το μέλλον μας στην γενέτειρά μας", πρόσθεσε ο κ.Βίγκας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την στήριξη των ΗΠΑ στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εξήρε την προσωπικότητα του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά δύο σημαντικές προσωπικότητες έχει γνωρίσει στην ζωή του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα.


Ολοκληρώνοντας την ιστορική επίσκεψή του στην μαρτυρική Έδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της Εκκλησίας, των ιερών λειψάνων και των κειμηλίων που φυλάσσονται σε αυτή ενώ με ιδιαίτερη ευλάβεια προσκύνησε την στήλη της Φραγγελώσεως, στην οποία δέθηκε ο Ιησούς για να μαστιγωθεί.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των τουρκικών και διεθνών ΜΜΕ.

http://amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.