Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Ανησυχία για Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία εξέφρασε στη Μέρκελ ο Κινέζος πρωθυπουργός


Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Κινέζος πρωθυπουργός.
Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Κινέζος πρωθυπουργός.

«Ειλικρινά, είμαι κι εγώ ανήσυχος»


Πεκίνο, Κίνα
Τα μέτρα που η Ευρώπη σχεδιάζει να λάβει για την αντιμετώπιση της κρίσης περιέγραψε λεπτομερώς στον Κινέζο πρωθυπουργό η Άνγκελα Μέρκελ, επιμένοντας στην ύπαρξη πολιτικής βούλησης για την αποκατάσταση της ισχύος του ευρώ. Κατά τη συνάντησή τους ο Ουέν Τζιαμπάο εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά τόνισε ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να επενδύει στην ΕΕ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Ουέν Τζιαμπάο υποδεχόμενος την Μέρκελ είπε: «Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους συνέχισε πρόσφατα να επιδεινώνεται, προκαλώντας μεγάλες ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα. Ειλικρινά, είμαι κι εγώ ανήσυχος».


»Υπάρχουν δύο κύριες ανησυχίες: κατ' αρχάς αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Και κατόπιν, αν η Ιταλία και η Ισπανία θα λάβουν ολοκληρωμένα μέτρα ανάκαμψης» τόνισε ο πρωθυπουργός της Κίνας.


«Ακούγοντάς την ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη μου. Αλλά οφείλω να πω με κάθε ειλικρίνεια ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων δεν θα είναι ένα μακρύ ήρεμο ποτάμι» προειδοποίησε ο Γουέν Τζιαμπάο.


«Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και το δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών έχουν όλο και σοβαρότερες επιπτώσεις στον κόσμο. Η Κίνα και η Γερμανία, ως μεγάλες οικονομίες και στρατηγικοί εταίροι, οφείλουν να ενισχύσουν την διεθνή εμπιστοσύνη και να αντιμετωπίσουν μαζί τα προβλήματα» δήλωσε ο Ουέν Τζιαμπάο.


Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Κίνα το 2012. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κίνα θεωρεί ότι η Γερμανία διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην κρίση της Ευρωζώνης, γεγονός που την αναδεικνύει σε υποχρεωτικό συνομιλητή του Πεκίνου.


Η Μέρκελ συνοδεύεται από την μεγαλύτερη γερμανική αντιπροσωπεία που έχει επισκεφθεί ποτέ την Κίνα.


Πέραν διμερών ζητημάτων, της οικονομικής συνεργασίας και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν η κρίση στη Συρία και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που φέρνουν αντιμέτωπες Κίνα και Δύση.


Κίνα και Γερμανία το διήμερο της παρουσίας της Μέρκελ στο Πεκίνο θα υπογράψουν οκτώ επίσημες συμφωνίες.


Η Μέρκελ αναμένεται να πιέσει την Κίνα να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στην κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη, ενώ θα συζητηθούν τα θέματα της Συρίας, του Ιράν, της Βόρειας Κορέας, καθώς και άλλα διεθνή ζητήματα.


Τη Μέρκελ συνοδεύουν περισσότεροι από 100 Γερμανοί επιχειρηματίες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.