Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

WikiLeaks για Στρατηγό Γράψα: “Απειλή ασφαλείας” η Τουρκία


Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας διαµαρτυρήθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δηµήτριος Γράψας σε γεύµα του µε τον Αμερικανό πρέσβη Daniel Speckhard το Φεβρουάριο του 2009.
Όπως προκύπτει από απόρρητο τηλεγράφηµα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που διέρρευσε στον ιστότοπο WikiLeaks, ο Έλληνας Στρατηγός του επεσήμανε ότι η Τουρκία αποτελεί «απειλή ασφαλείας» για την Ελλάδα. Όπως τόνισε, «αυτό επηρεάζει τι αγοράζει η Ελλάδα, πώς η Ελλάδα οργανώνει και αναπτύσσει τις δυνάµεις της και αν η Ελλάδα µπορεί να διαθέτει επιπλέον δυνάµεις σε ειρηνευτικές αποστολές».

Ο Αµερικανός πρεσβευτής τού απάντησε ότι δεν συµφωνούσε και ο Στρατηγός Γράψας σηµείωσε ότι ήθελε να κρατήσει την ένταση µε την Άγκυρα σε χαµηλό επίπεδο, αλλά «οι Τούρκοι το έκαναν πολύ δύσκολο». Πρόσθεσε ότι «οι Τούρκοι φέρονται σαν παιδιά στο Αιγαίο, επιδεικνύοντας πατριωτική υπερβολή», υπενθυµίζοντας, πάντως, ότι ο ίδιος και το ΓΕΕΘΑ ήταν «ώριµοι και θα δρούσαν υπεύθυνα». Ο Στρατηγός Γράψας εξέφρασε την άποψη ότι, παρά τις συχνές επαφές ανάµεσα στις Ένοπλες Δυνάµεις των δύο χωρών, «τα µεγάλα θέµατα που µας χωρίζουν είναι “εθνικά” και πρέπει να λυθούν σε πολιτικό επίπεδο». Το µόνο που µπορούν να κάνουν οι Ένοπλες Δυνάµεις, υποστήριξε, είναι να δηµιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να µπορέσουν οι πολιτικοί να λύσουν τα προβλήµατα, αλλά, «στην Τουρκία οι πολιτικοί είναι απρόθυµοι να έρθουν σε αντιπαράθεση µε τον Τουρκικό Στρατό µε µια τέτοια ατζέντα».

greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.