Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Εμφύλιος στην Τουρκία - Ένας μακελάρης ηγέτης των τουρκικών Ε.Δ.


Σε ιδιαίτερα σκληρή δήλωση-μανιφέστο προχώρησε πριν λίγο ο παραιτηθείς πρώην αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ:
"Σήμερα 173 εν ενεργεία αξιωματικοί και 77 απόστρατοι, στο σύνολο 250 ναύαρχοι, στρατηγοί, υποστράτηγοι και διάφοροι αξιωματικοί στερούνται της ελευθερίας τους. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η φυλάκιση τους ούτε από την άποψη της δικαιοσύνης, του διεθνούς δικαίου αλλά ούτε από άποψη συνείδησης.


Παρόλο που προειδοποιήσαμε διάφορες αρμόδιες αρχές (σ.σ.: εννοεί τον Ρ.Τ.Ερντογάν!) δεν ήταν εφικτό να βρεθεί κάποια λύση. Δεκάδες αξιωματικοί δεν κατάφεραν να προαχθούν λόγω των κατηγοριών που δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί. Υπάρχει μια προσπάθεια δημιουργίας της εντύπωσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ένας οργανισμός εγκλήματος.
Eπειδή δεν μπόρεσα να εμποδίσω τις εξελίξεις και ως Αρχηγός με εμπόδισαν να προασπιστώ τα δικαιώματα των ανδρών μου, δεν έχει μείνει δυνατότητα να παραμείνω στη θέση μου"

Αυτό τονίζει ο πρώην αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και δήλωσή του αυτή είναι και σαφής υπονόμευση του διαδόχου του που του απευθύνει την κατηγορία ότι "Δεν πρόκειται να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ανδρών του"!

Επίσης τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν και τον διάλογο Ερντογάν-Κοσανέρ που οδήγησε στην παραίτηση του δεύτερου:

Κοσάνερ « Είναι δύσκολο αυτό που μου ζητάτε. Δεκάδες αξιωματικοί είναι φυλακισμένοι. Εδώ αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εμπειρίας ακόμη και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση ακόμη εναντίον των αξιωματικών μας. Βάσει της παράδοσης πρέπει να προαχθούν»

Ερντογάν «Εδώ δεν κοιτάμε τις παραδόσεις , υπάρχουν νόμοι και πρέπει να αποφασίσουμε σύμφωνα με τους νόμους.»

Κοσάνερ « Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι αρχηγοί μας σκέφτονται να παραιτηθούν»

Ερντογάν « Όποιος θέλει να παραιτηθεί μπορεί να το κάνει άμεσα»

Περιπτώσεις παραίτησης αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων υπήρξαν δύο φορές στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας. Είναι όμως η πρώτη φορά που παραιτούνται ταυτόχρονα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και οι αρχηγοί των τριών όπλων και μάλιστα με τρόπο που δείχνει τη δυσαρέσκεια τουλάχιστον της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων

Στις 15 Ιουνίου 1987, είχε παραιτηθεί ο στρατηγός Νετζντέτ Ουρούγ για να αναλάβει ο στρατηγός Νετζίπ Τορουμτάϊ, ο οποίος όμως παραιτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1990 αντιδρώντας στους χειρισμούς του τότε προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ ως προς τον Πόλεμο στον Κόλπο.

Ο Τύπος έγραφε την εποχή εκείνη ότι ο Τορουμτάϊ παραιτήθηκε επειδή διαφωνούσε με την απόφαση του Οζάλ να μετάσχει και η Τουρκία στον πόλεμο και στη διευθέτηση του ζητήματος της Μοσούλης και του Κιρκούκ.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

(Ανανέωση 30/07:) Ο μέχρι πριν μία ώρα αρχηγός της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, φανατικός ισλαμιστής νεο-οθωμανός Νετζντέτ Οζέλ, έγινε ο πρώτος αρχηγός παραστρατιωτικού σώματος στην ιστορία του ΝΑΤΟ που αναρριχήθηκε στην ιεραρχία και ανέλαβε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σκληρό αξιωματικό, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά του κουρδικού πληθυσμού της νοτιοανατολικής Τουρκίας και έχει διαπράξει ωμότητες σε βάρος συλληφθέντων Κούρδων ανταρτών (εκτελέσεις, βασανιστήρια κλπ).

Πρόκειται για την χειρότερη δυνατή εξέλιξη σε ότι αφορά την Ελλάδα και την σταθερότητα στην περιοχή, καθώς είναι φανατικός ανθέλληνας και απέχει από την κεμαλική αντίληψη, υιοθετώντας ιδιαίτερα τυχοδιωκτικές θέσεις σε ότι αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οπωσδήποτε η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν τελειώνει με την τοποθέτηση του πρώτου ισλαμιστή στην ηγεσία του στρατεύματος και είναι βέβαιο ότι θα δούμε πολλά επεισόδια ακόμα, αφού είναι ζητούμενο πως θα δεχθούν οι ένοπλες δυνάμεις έναν στρατιωτικό ηγέτη που ηγείτο ενός παραστρατιωτικού σώματος.

------------------------------------------------------------------------------------------

(Αρχικό κείμενο): Στα άκρα οδεύει η σύγκρουση των στρατιωτικών με την κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία με την ομαδική παραίτηση της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πριν λίγη ώρα.

Είναι η δεύτερη μείζονα κρίση μέσα σε τρεις μήνες, μετά τη ματαίωση των ασκήσεων Efes Pilsen και Deniz Gordu, αλλά αυτή τη φορά είναι ασύκγριτα πιο σοβαρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι στρατιωτικοί ηγέτες των Τουρκικών ΕΔ φέρονται να υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, λόγω της αδυναμίας του στρατού να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Η αιτία είναι ότι συγκρούονται μετωπικά με την πολιτική ηγεσία, με συνέπειες που δεν είναι ακόμη δυνατό να προδιοριστούν και για την Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει στην Άγκυρα από την Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν.

Ο Αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής Νετζντέτ Οζέλ στις 7.20 ώρα Ελλάδος, συναντήθηκε με τον Ερντογάν και εν συνεχεία πήγε στο προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιούλ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Οζέλ είναι ο μόνος στρατηγός που δεν παραιτήθηκε απο την ηγεσία και ίσως αναλάβει και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και την ηγεσία του Στρατού.

Την αρχή των παραιτήσεων την έκανε ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του στον πρωθυπουργό.

Αργότερα υπέβαλαν τις παραιτήσεις του ο αρχηγός του Στρατού Ερντάλ Τζειλάνογλου, ο αρχηγός του Ναυτικού Εσρέφ Ουγούρ Γιγίτ και ο αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Χασάν Ακσάϊ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και ενδείξεις οι στρατιωτικοί ηγέτες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση του Κοσάνερ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιούλ. Στη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, ο Κοσάνερ ζήτησε να σταματήσουν οι συλλήψεις των ανώτατων στρατιωτικών με τις κατηγορίες για συμμετοχή στο σχέδιο συνωμοσίας Βαριοπούλα.

«Έχει μπει στη φυλακή το 10% της ηγεσίας του ενόπλων δυνάμεων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» φέρεται να έχει δηλώσει ο Κοσάνερ στον Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αφορμή που έφερε την σύγκρουση στα άκρα ήταν η απόφαση να συλληφθούν άλλοι 20 ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικο. Ο Κοσάνερ αντέδρασε και απαίτησε να σταματήσουν οι συλλήψεις και όταν ο Ερντογάν δεν υποχώρησε o στρατηγός παραιτήθηκε.

Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβούλιο που θα αποφασίσει τις εν συνεχεία αλλαγές στην ηγεσία του Στρατού.

Πάντως σήμερα, το 13ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης έκανε δεκτό το κατηγορητήριο του εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση της δημιουργίας ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, με σκοπό την αντικυβερνητική προπαγάνδα. Ο διοικητής της "Στρατιάς Αιγαίου" (4η στρατιά) στρατηγός Νουσρέτ Τάσντελερ και ο πρώην αρχηγός της 1ης Στρατιάς στρατηγός ε.α Χασάν Ιγσίζ, είναι μεταξύ των 22 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών που κατηγορούνται.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα οι εντολές που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία στα Επιτελεία είναι "Να μην αντιδράσουν έναντι της οποιασδήποτε πρόκλησης γιατί θα πρόκειται περί οργανωμένης προβοκάτσιας". Δηλαδή οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν μόνο σε ακραία περίπτωση.

defencenet

greeknation.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.