Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Α. Νταβούτογλου: Άρση του casus belli με απόσυρση του δικαιώματος για τα 12 μίλια


Σε συνομιλία που είχε το πρωί της Τετάρτης με Έλληνες δημοσιογράφους...λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θράκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε πρόταση για την άρση του casus belli. Πρότεινε ειδικότερα να αρθούν ταυτόχρονα οι αποφάσεις του ελληνικού και του τουρκικού Κοινοβουλίου για το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Εξήγησε ότι η απόφαση της τουρκικής Βουλής να προτείνει στην τουρκική κυβέρνηση να λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών» στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δεν συνιστά casus belli (δηλαδή αιτία πολέμου), αλλά αποτελεί απάντηση σε προηγηθείσα απόφαση της ελληνικής Βουλής, η οποία καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση στα 12 μίλια.



Αν γίνει όμως αποδεκτή η πρόταση αυτή του κ. Νταβούτογλου αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα απεμπολεί το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο για την επέκταση στα 12 μίλια.
Ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε μάλιστα την αντίληψη ότι οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο βρίσκονται σε θετικό σημείο και ότι θα πρέπει να προκύψει ένα νέο καθεστώς για την περιοχή, το οποίο θα εξυπηρετεί εξίσου τα συμφέροντα των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας το αρχιπέλαγος, από νομικής πλευράς, ως την «δυσκολότερη θάλασσα του κόσμου».
Επανέλαβε μάλιστα ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα και δεν επιβουλεύεται τα ελληνικά νησιά. Ως προς τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών, αυτές, κατά τον κ. Νταβούτογλου, οφείλονται σε διαφορετική ερμηνεία ως προς το καθεστώς του εναερίου χώρου του Αιγαίου και έχουν μειωθεί, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της έντασης.
Είπε μάλιστα ότι θα πρέπει κάποτε η ελληνική και η τουρκική σημαία να κυματίζουν η μια δίπλα στην άλλη, σε ένδειξη φιλίας μεταξύ των δύο λαών.
Ως προς το Κυπριακό ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε τη γνωστή τουρκική θέση ότι η Άγκυρα έδειξε την καλή της θέληση για την εξεύρεση λύσης με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία. Είπε μάλιστα ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν να μην υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, να μην υπάρξει λύση του Κυπριακού και να μην συμφωνηθεί ένα νέο καθεστώς για το Αιγαίο. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων στις δύο χώρες, υπενθυμίζοντας τα μέτρα υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση.


epikaira
greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.