Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν για πρώτη φορά τα όνειρα


Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης κατάφεραν να διαχειριστούν τα όνειρα αρουραίων, στέλνοντάς τους ηχητικά μηνύματα, τα οποία σχετίζονταν με εμπειρίες που είχαν βιώσει την προηγούμενη ημέρα.
Με το πείραμά τους οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν τον τρόπο με τον οποίο ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου κωδικοποιεί τις εμπειρίες και τις μετατρέπει σε μνήμη.

Οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι όταν κοιμόμαστε ο ιππόκαμπος αναπαράγει κάποια από τα περιστατικά που συνέβησαν κατά

τη διάρκεια της ημέρας ώστε να εδραιωθούν στη μνήμη μας, ωστόσο δεν ήταν σίγουροι για το αν αυτές οι αναπαραγωγές επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Στο πλαίσιο του πειράματος ο επικεφαλής της έρευνας, Matt Wilson, εκπαίδευσε μια ομάδα αρουραίων να τρέχουν σε ένα λαβύρινθο χρησιμοποιώντας ηχητικά μηνύματα.

Το ένα από τα μηνύματα που ακούγονταν σήμαινε ότι τους περίμενε φαγητό στα αριστερά, ενώ ο άλλος ήχος σήμαινε ότι οι αρουραίοι θα έβρισκαν μια λιχουδιά στο λαβύρινθο αν έστριβαν δεξιά.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των αρουραίων καθώς περιηγούνταν στον λαβύρινθο. Αργότερα, κατέγραψαν τα εγκεφαλικά τους κύματα την ώρα που κοιμούνταν.

Με συσχετικές αναλύσεις επιβεβαιώθηκε ότι οι αρουραίοι ονειρεύονταν τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας, ωστόσο όταν οι ερευνητές έπαιζαν τα ακουστικά σήματα του πειράματος ανακάλυψαν ότι τα όνειρα των τρωκτικών άλλαζαν.

Ειδικότερα, ανάλογα με τα ηχητικά μηνύματα που άκουγαν οι αρουραίοι ονειρεύονταν και διαφορετικό τμήμα του λαβυρίνθου.

Τα αποτελέσματα του πειράματος απέδειξαν ότι το περιεχόμενο των ονείρων των τρωκτικών μπορεί να τροποποιηθεί από κάποιον τρίτο, που ενεργοποιεί τις αναμνήσεις τους την ώρα που κοιμούνται.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, αυτή η «μηχανική του ύπνου» ανοίγει την πόρτα για τον έλεγχο της των διαδικασιών που σχετίζονται με τη μνήμη κατά τη διάρκεια του ύπνου.

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.