Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Προκλητικές δηλώσεις Davutoglu για Καστελόριζο


Λίγες ημέρες πριν αρχίσει την επίσκεψή του στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει περιοδεία στη Θράκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoglu σε συνέντευξή του στη Καθημερινή δηλώνει τα εξής προκλητικά: «Το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σ΄ ότι αφορά το νησί του Καστελόριζου, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης.

Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Με άλλα λόγια υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, οπότε τίθεται εκτός της μυστικής διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη (βλ. “Άκρως απόρρητες” οι ελληνικές θέσεις και οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο για το ΥΠΕΞ!)
Ιδιαίτερα κυνικός εμφανίζεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ και στο ζήτημα των συνεχών διελεύσεων πλοίων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων: «Είναι απογοητευτικό για εμάς ότι τα μίντια και ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να προσδώσουν διαφορετικό νόημα σ΄ αυτές τις διελεύσεις. Μου είναι δύσκολο να τους καταλάβω. Δίνουν την εντύπωση ότι η Ελλαδα σταδιακά υιοθετεί τη θέση της πλήρους αποκοπής της Τουρκίας από το Αιγαίο. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική πρόθεση της Ελλάδας. Πολεμικά και εμπορικά πλοία της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, έχουν την ελευθερία να κινούνται στο Αιγαίο… Σε ότι αφορά τα χωρικά ύδατα , η αρχή της «αβαλβούς διέλευσης» στο Διεθνές Δίκαιο είναι σαφής και δεν αφήνει χώρο για εθνικές ερμηνείες. Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι αυτές οι διελεύσεις δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κατ΄ αναλογία, αν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιήσει αβλαβή διέλευση από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ακόμη κι αν περάσει πολύ κοντά από την τουρκική ενδοχώρα, δεν θα αντιδράσουμε καθόλου. Τουναντίον θα το καλοσωρίσουμε σε κάποιο από τα λιμάνια μας και θα προσφέρουμε και μία κούπα καφέ στο πλήρωμά του».


strategyreport
greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.