Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Ο Νταβούτογλου και το Καστελόριζο


Την αντίδραση του υπουργείου εξωτερικών προκάλεσε συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών...Αχμέτ Νταβούτογλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ λίγες ώρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο κ. Νταβούτογλου στις δηλώσεις του εξαίρεσε το Καστελόριζο από μια ενδεχόμενη συνολική συμφωνία για το Αιγαίο υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι το νησί δεν είναι μέρος του Αιγαίου, αλλά της Μεσογείου. Με αφορμή τη δήλωση αυτή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα διερευνά με την Τουρκία την πλήρη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από την Θράκη μέχρι το Καστελόριζο.

Ο κ. Νταβούτογλου στη συνέντευξή του αναφέρεται και στις διελεύσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων από ελληνικά χωρικά ύδατα και κοντά στις ακτές θεωρώντας πως αυτό είναι κάτι πολύ απλό...
«Κατ’ αναλογία, αν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιήσει αβλαβή διέλευση από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ακόμη και αν περάσει πολύ κοντά από την τουρκική ενδοχώρα, δεν θα αντιδράσουμε καθόλου. Τουναντίον, θα το καλωσορίσουμε σε κάποιο από τα λιμάνια μας και θα προσφέρουμε μία κούπα καφέ στο πλήρωμα του», αναφέρει ο Τούρκος υπουργός.
Ο κ. Νταβούτογλου, σε ερώτηση για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο, δηλώνει ότι στην Τουρκία «είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε το θέμα με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο χώρες συμφωνούν στους πολιτικούς και νομικούς όρους αυτής της συνεργασίας».


epikaira
greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.