Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Εκτός πραγματικότητας ο Καντάφι


Λογοθέτη Ελένη


Απογοητευμένος από τις χώρες της δύσης εμφανίστηκε ο Μουαμάρ Καντάφι , σε συνεντεύξεις του στο ABC, ενώ, σε συνέντευξή του στο BBC, αρνήθηκε προκλητικά ότι ο κόσμος της Λιβύη έχει εξεγερθεί εναντίον του και ότι οι χιλιάδες διαδηλωτές είναι κάποιοι νεαροί που βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών, που τους προμηθεύει η Αλ Κάιντα.
Μάλιστα τόνισε ότι έχει δώσει εντολή στους υποστηρικτές του να μην χρησιμοποιούν βία, αν και οι νεαροί αυτοί έχουν πάρει τα όπλα.

Ο Καντάφι αρνήθηκε ότι γίνονται διαδηλώσεις στους δρόμους της Τρίπολης και υποστήριξε οι Λίβυοι τον "αγαπούν και θα πέθαιναν για να τον προστατεύσουν". Μάλιστα απέρριψε κατηγορηματικά την περίπτωση να παραιτηθεί, καθώς επανάλαβε για ακόμα μια φορά την πεποίθηση του ότι δεν έχει επίσημες εξουσίες, καθώς τις έχει παραδώσει στο λαό.


Ο Λίβυος ηγέτης κατηγόρησε παράλληλα τις χώρες της Δύσης ότι τον εγκατέλειψαν στον αγώνα κατά των "τρομοκρατών". "Εκπλήσσομαι που, ενώ έχουμε συμμαχήσει με τη Δύση εναντίον της Αλ Κάιντα , τώρα που πολεμάμε τρομοκράτες μας εγκατέλειψαν", είπε στη δημοσιογράφο του ABC Κριστιάν Αμανπούρ, μιλώντας ξεκάθαρα για επεκτατικές βλέψεις της Δύσης στην χώρα . "Ίσως θέλουν να κατακτήσουν τη Λιβύη", τόνισε. .


Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται από την Αμερική, ο Καντάφι εμφανίστηκε ανεπηρέαστος δηλώνοντας ότι «η Αμερική δεν είναι η διεθνής αστυνομία του κόσμου" ενώ έδειξε συγκαταβατικός απέναντι τον Αμερικανό πρόεδρο που ζητά την «παραίτηση» ή την εξορία του. Συγκεκριμένα, ο Λίβυος πρόεδρος χαρακτήρισε τον Μπαράκ Ομπάμα "καλό άνθρωπο" που όμως φαίνεται ότι είναι "παραπληροφορημένος" όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη.


Εν αναμονή της «μάχης των μαχών»

Καθώς ο έλεγχος πόλεων, αεροπορικών βάσεων και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων περνά στην αντιπολίτευση, όλοι περιμένουν με αγωνία την επόμενη κίνηση του Μουαμάρ Καντάφι.


Όσο περνάει η ώρα, τα περιθώρια στενεύουν για τον ηγέτη της Λιβύης. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν τον έλεγχο της περιοχής κοντά στην πρωτεύουσα και ετοιμάζονται για αυτό που μπορεί να είναι η τελευταία μάχη για το οχυρό του Μουαμάρ Καντάφι.


Ο ίδιος έχει εξάλλου προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που προσπαθήσει η διεθνής κοινότητα να τον ρίξει από την εξουσία, «Η Λιβύη θα γίνει μια κόκκινη φλόγα», υπονοώντας την ανατίναξη των πετρελαϊκών πηγών της χώρας.


Συνεχίζονται οι οδομαχίες

Στο προάστιο της Τρίπολης,Τατζούρα, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν άντρες του Καντάφι με πολιτικά επιτέθηκαν σε διαδήλωση 10.00 ατόμων και άνοιξαν πυρ για να τους διαλύσουν. Στη συνέχεια, οι ίδιοι μάζεψαν τα πτώματα, και συνέλαβαν τους πληγωμένους αλλά και τους διαδηλωτές που δεν πρόλαβαν να διαλυθούν.


Οι μεγάλες πόλεις της Μισράτα και της Ζαουίγια έχουν γίνει και σήμερα πεδίο μάχης ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας. Στην Μισράτα, οι εξεγερμένοι Λίβυοι κατέρριψαν στρατιωτικό αεροσκάφος που έβαλε κατά του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού και αιχμαλώτισαν το πλήρωμα .  Στη Ζαουίγια, 50 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης , οι αντικαθεστωτικοί επιχειρούν να διατηρήσουν τον έλεγχο , αντικρούοντας συνεχείς επιθέσεις των μισθοφόρων του Καντάφι.


Στην περιοχή Αντζαμπίγια, 100 χιλιόμετρα νότια της Βεγγάζης, στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αποθήκες πυρομαχικών στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς, χωρίς ακόμα να έχουν καταμετρηθεί ζημιές και θύματα. 


Αν και οι νεκροί στη χώρα ξεπερνούν τους 2000, οι φόβοι που εκφράζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις και αυτόπτες μάρτυρες στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανεβάζουν τον πραγματικό αριθμό σε 10.000 , χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιωθεί επίσημα.

Σφίγγει ο κλοιός

Την ώρα που η Λιβύη βρίσκεται ένα βήμα πριν τον εμφύλιο, η διεθνής κοινότητα αυξάνει τις πιέσεις για παραίτηση του Μουαμάρ Καντάφι.


Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα ένα πακέτο κυρώσεων κατά του λίβυου ηγέτη και της κυβέρνησής του, στις οποίες περιλαμβάνεται εμπάργκο όπλων και απαγόρευση των ταξιδιών στις χώρες της ΕΕ.


Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο Καντάφι χρησιμοποιεί "μισθοφόρους και κακοποιά στοιχεία" για να καταπιέσει το λαό του, και πρόσθεσε ότι "έχει έρθει η ώρα να φύγει ο Καντάφι, τώρα, χωρίς άλλη βία ή καθυστέρηση".


Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Καρνέ, δήλωσε ότι εξορία είναι ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθεί ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στα διεθνή αιτήματα να εγκαταλείψει την εξουσία ενώ ο αμερικανικός στρατός κάνει αναδιάταξη των ναυτικών και αεροπορικών του δυνάμεων γύρω από τη Λιβύη, σύμφωνα με τον αμερικάνικό υπουργείο Άμυνας .


Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για την προοπτική επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη προκειμένου να προστατευθεί ο λαός από τις επιθέσεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.


Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε σήμερα ότι το διεθνές δικαστήριο θα εξετάσει τις κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τον Λίβυο ηγέτη Καντάφι, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Το Δικαστήριο θα ενεργήσει άμεσα και αμερόληπτα. Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για ηγέτες που εμπλέκονται στη διάπραξη εγκλημάτων».

www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.