Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

ΔΝΤ:"Κίνδυνος η λιτότητα να καταστεί πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη"


Υπάρχει «κίνδυνος η λιτότητα να καταστεί πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη στις χώρες της περιφέρειας» της Ευρωζώνης, αναφέρει το ΔΝΤ σε κείμενο που συντάχθηκε με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Μεξικό.

«Θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια για να εφαρμοστούν οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στις χώρες αυτές, προειδοποιεί το Ταμείο.
Στις αρχές Οκτωβρίου, στη σύνοδό του που διεξήχθη στο Τόκιο, το ΔΝΤ είχε παραδεχτεί ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις που θα είχαν τα μέτρα λιτότητας στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δεχτεί διεθνή οικονομική βοήθεια και κυρίως στην Ελλάδα. Στη σημερινή έκθεσή του εκτιμά ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να καθυστερήσουν την προσφυγή τους στους μηχανισμούς βοήθειας για πολιτικούς λόγους.
Σημειώνεται πως στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι είναι επιχειρησιακά έτοιμη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων προκειμένου να μειώνονται τα επιτόκια δανεισμού, όμως μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν έχει ζητήσει να ενταχθεί σε αυτό. Η Ισπανία, που θεωρητικά θα εγκαινίαζε το πρόγραμμα, μέχρι στιγμής δεν έχει προσφύγει, καθώς φοβάται ότι θα χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα λιτότητας που θα της επιβληθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Προειδοποιώντας για αυτούς τους πολιτικούς κινδύνους, το ΔΝΤ σημειώνει ότι «μια νέα επιδείνωση των εντάσεων στην ευρωζώνη θα υποχρέωνε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή» γεγονός που υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε «ακόμη μεγαλύτερες απώλειες» όσον αφορά στην ανάπτυξη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.