Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Turkish Foreign Policy Blogs: «Μετά τη Συρία η σειρά μας; Τι πρέπει να προσέξει η Τουρκία»


Μετά την Αίγυπτο, τη Τυνησία τη Λιβύη, είμαστε μπροστά σε μια παρόμοια κατάσταση στη Συρία. Ωστόσο η Συρία αξίζει περισσότερης προσοχής από την Άγκυρα γιατί είναι γειτονική μας χώρα (Τουρκία).
Η Συρία ήταν μέχρι τώρα μια σταθερή σχετικά χώρα σε αντίθεση με το Ιράκ. Λαμβάνοντας υπόψη το Κουρδικό ζήτημα, είναι βέβαιο πως κάποιοι θα επωφεληθούν από το γενικότερο χάος και δεν θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους τον αγώνα που δίνει η Τουρκία για την ειρήνη και την ευημερία των διαφόρων μειονοτήτων της στα νότια σύνορα της.

Οι σχέσεις Τουρκίας και Συρίας είναι σε πολύ καλό επίπεδο, παρότι το 1998 οι δύο χώρες έφτασαν μια ανάσα από τη πολεμική σύρραξη, όταν η Τουρκία απείλησε ανοιχτά με στρατιωτική δράση τη Συρία επειδή παρείχε για μεγάλο διάστημα ασφαλή καταφύγιο στον ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Τελικά ο Οτσαλάν εκδιώχθηκε από τη Συρία και η γειτονική χώρα (Συρία) υποσχέθηκε πως θα σταματήσει να παρέχει υπηρεσίες σε μαχητές του PKK.
Σήμερα η Τουρκία και η Συρία έχουν υπογράψει εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες αλλά και έχουν χαράξει κοινή στρατιωτική στρατηγική.
Στη περίπτωση που οι διαμαρτυρίες συνεχίσουν να υφίσταται στη Συρία, παρά τις μεταρρυθμίσεις, θα είναι πια πραγματικά δύσκολο για το Πρόεδρο Assad να διαχειριστεί τη κατάσταση. Η κατάσταση δεν εμπνέει αισιοδοξία μιας και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν θανάτους από πυροβολισμούς. Η συνεχόμενη βία στη Συρία θα οδηγήσει σύντομα τη Δύση να πάρει και εκεί θέση και οι όποιες αποφάσεις της θα βλάψουν σοβαρά τα συμφέροντα της Τουρκίας αλλά και τη σταθερότητα αυτής.
Αν η Δύση επέμβει στη Συρία, τότε η Τουρκία θα κινδυνέψει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο Αραβικό κράτος να είναι η επόμενη χώρα που θα υποστεί στο εσωτερικό της ταραχές.


gdailynews
greeknation.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος02 Μαΐου, 2011

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 20ΕΚ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 5ΕΚ.ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΝΥΓΗΡΙ,ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.