Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Πιέσεις της Ρωσίας στη Βουλγαρία για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη


Ο υπουργός ενέργειας της Ρωσίας, Σεργκέϊ Σμάτκο, απηύθυνε εκκλήσεις στην Βουλγαρία ώστε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για nα προωθήσει την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Σμάτκο μίλησε στα μέσα ενημέρωσης από την Μόσχα, όπου προεδρεύει μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Τράικο Τράϊκοφ, στην σύνοδο της Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας- Ρωσίας.
Ο Ρώσος υπουργός κατέστησε σαφές πως περιμένει από την Βουλγαρία να λάβει σύντομα μια επίσημη απόφαση σχετικά με το μέλλον του αγωγού. «Η απόφαση σχετικά με το μέλλον του έργου, θα πρέπει να ληφθεί όσο τον δυνατόν συντομότερα.


Η Βουλγαρία έδειξε κατανόηση ότι υπάρχει η ανάγκη να φτάσει στο τελικό στάδιο και να πάρει αποφάσεις σύντομα. Για ακόμα μια φορά καλώ την Βουλγαρία να επισπεύσει τις εργασίες για το σχέδιο αυτό» είπε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας πως το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα επηρεαστεί έντονα από την τύχη των υφιστάμενων συμφωνιών
Από την πλευρά της Βουλγαρίας, ο κ.Τράικοφ απάντησε πως η Βουλγαρία τηρεί πάντα τις διεθνείς συμβάσεις της και πως αυτή την στιγμή η χώρα εξετάζει ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή του αγωγού στην περιοχή, μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες από τους κάτοικους τις περιοχής αλλά και λόγω του κόστους κατασκευής.
Η ρωσική πλευρά του έργου έδωσε περιθώριο ακόμα δύο μηνών στην Βουλγαρία ώστε να ολοκληρώσει την έκθεσή της σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Η έκθεση κατατέθηκε στα τέλη Φεβρουάρίου στην βουλγαρική κυβέρνηση που αναμένονταν να λάβει την οριστική απόφασή της μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πως η έκθεση είχε βασικές ελλείψεις και γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση παραχώρησε στην εταιρία κατασκευής του αγωγού ακόμα δύο μήνες για την κατάρτιση της έκθεσης.

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης αποκάλυψε πως η Ελλάδα έχει ασκήσει πιέσεις στην Βουλγαρία για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, αλλά η κυβέρνηση Μπόρισοφ το έχει αποκλείσει για πολιτικούς λόγους.

/greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.