Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Economist: Καταστροφή για την Ελλάδα το Μνημόνιο!


Δυσεπίλυτα είναι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και δεδομένων των συνθηκών τα €110 δισ. του πακέτου βοήθειας δεν θα είναι αρκετά για καλύψουν τις ανάγκες της χώρας μας, σύμφωνα με τον Economist.
Αν και σύμφωνα με τους αρθρογράφους του περιοδικού το αδιέξοδο πλησιάζει η λύση δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους αλλά η εκποίηση κρατικής περιουσίας και γης. Παράλληλα το δημοσίευμα θέτει θέμα εξόδου από το μνημόνιο και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή. Στο άρθρο του, ο Economist αναφέρει πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διέξοδος για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Το Economist κάνει μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του Μνημονίου και του ΠΣΑ και διαπιστώνει ότι ένα ενάμησι χρόνο από την εφαρμογή του δεν ούτε το έλλειμμα κατάφερε να μειωθεί, ούτε έχει δημιουργήσει προοπτική εξόδου από την κρίση.


Το άρθρο αν και πατάει σε διφορούμενα στοιχεία και πραγματεύεται την κατάσταση από συγκεκριμένη οπτική γωνεία είναι ενδεικτικό των διεργασιών που συντελούνται διεθνώς και των σεναρίων που κυκλοφορούν για την Ελλάδα.
Στις αγορές και στα διεθνή φόρα παίχεται ακόμα σκληρό πόκερ για την έκβαση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες.
Πάνω στις πλάτες των υπερχρεωμένων χωρών στήνεται το νέο σκηνικό πολιτικής κυριαρχίας στην ΕΕ και διαμορφώνονται οι νέες οικονομικές ισορροπίες. Επενδυτές, πολιτκοί και παράγοντες των αγορών προσπαθούν να επηρρεάσουν τη ροή των πραγμάτων κατά το δοκούν.
Σύμφωνα με τον Economist η ελληνική οικονομίαέχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο: "Αν παραμείνει αδύναμη, αυτό θα υπονομεύσει την ικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλει πρόσθετες φορολογικές περικοπές, πράγμα που με τη σειρά του θα προκαλέσει κι άλλη απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών, που θα κλείσουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στις τράπεζες. Άραγε υπάρχει κάποια διέξοδος από αυτήν την παγίδα;".
Οι αρθρογράφοι απαντούν πως "η διέξοδος αυτή δεν βρίσκεται στην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά στην πώληση της Γης και της κρατικής περιουσίας".


sofokleousin
greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.