Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Οι επιπτώσεις της ιαπωνικής καταστροφής στην παγκόσμια οικονομία


Την περασμένη χρονιά η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία παρεμπόδιζε για εβδομάδες τις αεροπορικές μεταφορές στην Ευρώπη οδηγώντας σε ένα ακραίο stress test την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. 

 
Φέτος, η τεράστια καταστροφή στην Ιαπωνία από τον σεισμό, το τσουνάμι, τη ραδιενέργεια και τις διακοπές ρεύματος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην αλυσίδα εφοδιασμού. Τέσσερις εβδομάδες μετά τον σεισμό η ανάκαμψη για την Ιαπωνία φαντάζει ακόμα μακρινή, εκτιμά το περιοδικό Economist. Υπάρχουν ορισμένες χαρακτηριστικές ομοιότητες μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τώρα οι βιομηχανίες στην Ιαπωνία από την καταστροφή, με τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση του 2008.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί μια αμοιβαία ραγδαία μεγέθυνση και εξάπλωση των προβλημάτων αυτών. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τομείς που δενυποψιαζόταν κανένας. Από τα στεγαστικά δάνεια, στην περίπτωση της οικονομίας, και από μια φυσική καταστροφή στην περίπτωση των βιομηχανιών.
Με τον ίδιο ξαφνικό τρόπο που μειώθηκε η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, έτσι ξαφνικά έχασαν τους προμηθευτές τους και οι βιομηχανίες. Π.χ. αποδείχτηκε ότι όπως πίσω από την χρεοκοπημένη Lehman κρύβονταν πολλές μικρότερες εταιρίες, έτσι τώρα οι βιομηχανίες αρχίζουν να συνειδητοποιούν την πολυπλοκότητα της διαμετακομιστικής αλυσίδας της οποίας αποτελούν μέρος.
Οι εξαγωγές των Ιαπωνικές βιομηχανιών είναι πολύ σημαντικές για την παγκόσμια αγορά, κάτι που φαίνεται σε μεγάλο βαθμό αυτή την περίοδο. Για παράδειγμα δύο εταιρίες, η Mitsubishi Gas Chemical και η Hitachi Chemical ελέγχουν το 90% της αγοράς μικροτσίπ για τα «έξυπνα τηλέφωνα» όπως και για άλλες συσκευές. Και οι δύο εταιρίες δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από την καταστροφή της 11/3 και μετά, σταματώντας την παραγωγή τους. Η μπαταρία των κινητών iPods της Apple στηρίζεται σε ένα πολυμερές, το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρία Kureha που ελέγχει το 70% της αγοράς του προϊόντος. Οι εγκαταστάσεις της Kureha χτυπήθηκαν επίσης από τον σεισμό και το τσουνάμι.
Οι βιομηχανίες ανά τον κόσμο, προσπαθούν να ισορροπήσουν την προσφορά με την αυξανόμενη ζήτηση με τα ελάχιστα υλικά που διαθέτουν, έχοντας ως επακόλουθο την αύξηση των τιμών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ιαπωνία και την Αμερική έπρεπε να μειώσουν την παραγωγή τους, καθώς έχει σημειωθεί έλλεψη σε 500 πλαστικά, ηλεκτρονικά και ελαστικά μέρη των αυτοκινήτων τους. Επίσης, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα παραμείνει στάσιμη η κατάσταση ή να θα μειωθούν περαιτέρω τα διαθέσιμα αποθέματα. Ούτε και οι Ιάπωνες προμηθευτές γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν πάλι την παραγωγή και την εξαγωγή των προϊόντων τους.
Την τελευταία δεκαετία ή και παραπάνω, η μέθοδος της παράδοσης της τελευταία στιγμής των αγαθών, ώστε να μην δημιουργούνται στοκ, είχε εξαπλώσει την παγκόσμια αλυσίδα των βιομηχανιών
Για παράδειγμα, οι παραγωγοί που κατείχαν το μονοπώλιο σε σημαντικά εξαρτήματα και υλικά, ενδέχεται να πιεστούν να διευρύνουν τις παραγωγικές τους μονάδες και σε άλλες περιοχές. Οι καταναλωτές των προϊόντων αυτών, για να προστατευθούν από τις υψηλές τιμές, θα κινηθούν σε υποκατάστατα των προϊόντων αυτών. Οι εταιρίες από την μεριά τους, θα προσπαθήσουν να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τα στοκ τους ώστε να εξέλθουν από την οικονομική κρίση με αναπτυξιακούς ρυθμούς.

epikaira
greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.