Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

Ειδικό καθεστώς για Καστελόριζο: Η Άγκυρα θέλει το ελληνικό νησί χωρίς υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖΗ Άγκυρα θεωρεί ότι το Καστελόριζο έχει μόνο ζώνη χωρικών υδάτων και όχι υφαλοκρηπίδα ή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η προκλητική αυτή θέση της Τουρκίας, η οποία περιέχεται στην απάντηση που δόθηκε στο αυστηρό διάβημα της Αθήνας για την πρόσφατη παρενόχληση του ιταλικού ερευνητικού σκάφους ΟGSΕxplora στις 12 Μαρτίου από τουρκική κορβέτα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει στο παραμικρό τις διεκδικήσεις της.

Επιπλέον, γεννά σοβαρά ερωτηματικά όχι μόνο για το μέλλον των διερευνητικών επαφών, αλλά και για τη βασιμότητα των ελπίδων της Αθήνας για θετικές κινήσεις της Κυβέρνησης Ερντογάν στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στη γειτονική χώρα. Και τούτο παρά την επιθυμία της Αθήνας να βρει συναινετικές λύσεις σε ακανθώδη ζητήματα.

Σύμφωνα με το αθηναϊκό Βήμα, στις 15 Μαρτίου, η Αθήνα έδωσε εντολή στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα να προχωρήσει σε διάβημα και να επιδώσει ρηματική διακοίνωση στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως αναφέρει το Βήμα, στο απόρρητο τηλεγράφημα που έστειλε την επόμενη ημέρα ο Έλληνας πρέσβης, τονίζεται ότι ...
ο συνομιλητής του στο τουρκικό ΥΠΕΞ, υπήρξε ιδιαίτερα ευθύς, ως και κυνικός.
Συγκεκριμένα, αφού ο Έλληνας πρέσβης έθιξε το θέμα των συντεταγμένων που εδόθησαν στο ιταλικό πλοίο, ο Τούρκος διπλωμάτης, τού επισήμανε ότι η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου περιορίζεται στα χωρικά του ύδατα, καθώς και ότι η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ευνοεί την τουρκική θέση. Όπως είναι ξεκάθαρο, η Άγκυρα πιστεύει ότι το ακριτικό νησί έχει μόνο χωρικά ύδατα και τίποτε άλλο. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, η τουρκική θέση είχε διατυπωθεί ξανά από τον διευθυντή Αεροναυτικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ, τον Αύγουστο του 2010.
Στην περίπτωση του Εxplora προκύπτει ότι υπήρξε απόλυτη σύμπνοια ανάμεσα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και στους στρατιωτικούς για την αποστολή της κορβέτας στην περιοχή. Επιπλέον κατέστη σαφές στον Έλληνα πρέσβη ότι ανάλογα περιστατικά θα συνεχίσουν να συμβαίνουν ώσπου να διευθετηθεί η διαφορά των δυο χωρών σχετικά με την υφαλοκρηπίδα, χωρίς όμως να εξηγείται πώς θα επιτευχθεί αυτό δίχως την αποφυγή προκλητικών ενεργειών. Ο Τούρκος διπλωμάτης δεν δίστασε ακόμη να επισημάνει πως όταν τον Ιούλιο του 2010 είχε βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου το τουρκικό Πίρι Ρέις, είχε παρενοχληθεί από ελληνικό πολεμικό σκάφος. Σημειωτέον ότι το τουρκικό πλοίο έπλεε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 04/04/2011

anemo-milos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.