Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΕΞΩΓΗΪΝΟΥΣ, ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ


Μετάφραση/Επιμέλεια : EvaCat
Φέτος, εκτός από τις παραδοσιακές οικονομικές ανησυχίες, το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός έχει προγραμματιστεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από εξαιρετικά αμφιλεγόμενα ζητήματα τα οποία έχουν διατηρηθεί ταξινομημένα για δεκαετίες.
Ονομάζονται «παράγοντες Χ», τα θέματα αυτά, και περιλαμβάνουν τους πιθανούς κινδύνους που προκαλούνται από την ιατρική βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων, την παράταση της ανθρώπινης ζωής, και την ανακάλυψη της εξωγήινης ζωής.

Διαβάζοντας την περίληψη του WEF 2013, o κάθε ένας από εμάς μένει με την εντύπωση ότι έχει διαβάσει μόνο το σενάριο για το καινούργιο επεισόδιο της επόμενης σειράς «X Files». Κλιματική αλλαγή, αδίστακτη ανάπτυξη της γεωμηχανικής, και ψηφιακές πυρκαγιές είναι μερικά μόνο από τα θέματα που οι αναγνώστες της Περίληψης μπορεί να θεωρήσουν όχι μόνο ασυνήθιστα, αλλά και φουτουριστικά. Παρ 'όλα αυτά, όλα αυτά είναι θέματα που πρόκειται να συζητηθούν.
Σε συνεργασία με τους συντάκτες του Nature , ένα κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό, η κατηγορία «X Παράγοντες» φαίνεται ότι είναι πιο σημαντική και των 50 παραδοσιακών παγκόσμιων κινδύνων και προσδιορίζει τις πιο σημαντικές αλλαγές-παιχνίδια της επόμενης δεκαετίας. Εκτός από την ήδη αναφερόμενη ανεξέλεγκτη αλλαγή του κλίματος, τις ψηφιακές πυρκαγιές, και την αδίστακτη ανάπτυξη της γεωμηχανικής η οποία φαίνεται να είναι τουλάχιστον έστω και ελάχιστα ρεαλιστική, ο κατάλογος των «X παραγόντων» περιλαμβάνει επίσης τις πιθανές επιπτώσεις του ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, γίνονται εξυπνότεροι και ακόμα το πιο σημαντικό τι θα προκαλέσει στον ανθρώπινο πληθυσμό η συνάντηση με εξωγήινους (Others). Ενώ μερικοί παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί σχετικά με αυτά τα ζητήματα, οι συντάκτες του Νature μαζί με την ομάδα του WED φαίνονται να πείθονται ότι στο εγγύς μέλλον οι κίνδυνοι αυτοί όχι μόνο θα γίνουν πολύ πραγματοποιήσιμοι, αλλά θα αμφισβητήσουν ριζικά τα υφιστάμενα κοινωνικά και επιστημονικά παραδείγματα.
Κατά τη γνώμη της ομάδας του WED , οι υπερ-ανθρώπινες ικανότητες δεν είναι πλέον το προνόμιο της επιστημονικής φαντασίας. Αντίθετα , η εποχή του ανθρώπου - θαύμα πλησιάζει γρήγορα τον ορίζοντα της αληθοφάνειας. Την ώρα, που οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο εργάζονται σκληρά για να αναπτύξουν την ιατρική θεραπεία σε τέτοιες ψυχικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και την σχιζοφρένεια, είναι πιθανό ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον οι επιστήμονες θα εντοπίσουν ενώσεις που θα είναι πιο αποτελεσματικές από την υπάρχουσα γνωστική φαρμακευτική, ενισχυτές όπως το Ritalin και η μοδαφινίλη.. Αν και αυτές οι νέες ενώσεις θα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο για τη θεραπεία των σοβαρών νευρολογικών παθήσεων, είναι πολύ πιθανό ότι θα χρησιμοποιηθούν ανεπίσημα από υγιείς ανθρώπους που προσπαθούν δύσκολα να επιβιώσουν καθημερινά. Αποτελεσματικές νέες ενώσεις που φαίνεται να ενισχύουν την νοημοσύνη ή γνώση είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν από υγιείς ανθρώπους που ψάχνουν για εργασία ή ακόμα και σε σχολεία.
Είναι ενδιαφέρον, ότι οι ειδικοί του WEF πιστεύουν ότι η σημαντική βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από το υλικό, καθώς και τα ναρκωτικά. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η άμεση ηλεκτρική διέγερση μέσω των εμφυτευμένων ηλεκτροδίων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη μνήμη. Σε αντίθεση με τα φάρμακα, αυτού του είδους, η θεραπεία γνωστικής βελτίωσης είναι λιγότερο εύκολα διαθέσιμη και είναι επομένως λιγότερο πιθανό να εγκριθεί από υγιείς ανθρώπους .Παρ 'όλα αυτά, οι επιστήμονες δείχνουν ότι μέσα σε 10 χρόνια, εντός του εγκεφάλου συσκευές και αισθητήρες θα ανοίξουν μια νέα σφαίρα της ενισχυμένης νευροβιολογίας για όσους μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες αναρωτιούνται αν μπορεί να είναι ηθικά αποδεκτή για τον κόσμο να χωρίζεται σε γνωστικά ενισχυμένη και μη ενισχυμένη. Θα μπορούσε η ανθρωπότητα να αποδεχθεί την ιδέα ότι σημαντική γνωστική ενίσχυση θα πρέπει να είναι διαθέσιμη στην ελεύθερη αγορά ή θα υπάρξει μια ώθηση για τη θέσπιση νομοθεσίας για τη διατήρηση ενός πιο ισότιμου όρου ανταγωνισμού;
Οι εμπειρογνώμονες όμως αναρρωτιούνται τι θα συμβεί αν το πρόγραμμα γνωστικής ενίσχυσης πάει στραβά ή αν πέσει σε λάθος χέρια. Γνωστικά διεγερτικά φάρμακα και συσκευές έχουν μεγάλη επίπτωση σε διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος, δεδομένου ότι εργάζονται με στόχο τα συστήματα νευροδιαβιβαστών. Από αυτή την άποψη, οι επιστήμονες του WEF «υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα να υπάρχουν επιπτώσεις ή όχι και σε άλλα συστήματα - για παράδειγμα, τα φάρμακα για την ενίσχυση της μάθησης μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη προθυμία να αναλάβουν κινδύνους. Φάρμακα για την ενίσχυση της μνήμης εργασίας μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της παρορμητικής συμπεριφοράς ».
Πράγματι, πρόσφατη έρευνα σε αυτό το πεδίο δείχνει ήδη ότι, εκτός από τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης μνήμης, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για να χειραγωγήσουν την TMS( διακρανιακή μαγνητική διέγερση) ή ακόμη και να αναστείλει την ηθική κρίση ενός ατόμου στο να κρίνει το σωστό ή το λάθος. Η τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την «διαγραφή" μνήμης και σκόπιμα να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Με αυτή την έννοια, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε πώς τα νέα φάρμακα βελτίωσης γνωστικών τεχνολογιών μπορούν να ανοίξουν ένα χώρο για κακή χρήση από τις εγκληματικές οργανώσεις και τα δίκτυα των τρομοκρατών.

Ένα άλλο ζήτημα που οι εμπειρογνώμονες του WEF παρουσίασαν προς συζήτηση αυτό το έτος είναι οι επιπτώσεις της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής μεταξύ των ανθρώπων . Η ομάδα του WEF, πιστεύει ότι ενώ «οι ιατρικές εξελίξεις παρατείνουν τη ζωή, η μακροχρόνια παρηγορητική (Νοσοκομεική) φροντίδα είναι ακριβή. Η κάλυψη των εξόδων που σχετίζονται με την ηλικία θα μπορούσε να είναι ένας αγώνας». Πράγματι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τώρα ζουν έως και 35 τοις εκατό περισσότερο από ό, τι πριν από εκατό χρόνια και άρα απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια για την παροχή επαρκούς φροντίδας για τα εκατομμύρια των ηλικιωμένων. Ωστόσο, το πρόβλημα της χρηματοδότησης δεν είναι το μόνο πρόβλημα που σχετίζεται με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ο κίνδυνος του υπερπληθυσμού του πλανήτη είναι ένα ακόμη θέμα, το οποίο ο κόσμος θα αντιμετωπίσει σύντομα.
Από αυτή την άποψη, πιο ριζοσπαστικοί σχολιαστές έσπευσαν να προτείνουν ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα του ότι ζουν περισσότερο οι άνθρωποι πλέον είναι η ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ . Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης υποστηρίζουν ότι με τις ιατρικές εξελίξεις, ακόμη και τα πιο αδύναμα και τα πιο άρρωστα άτομα θα επιβιώσουν και θα ζήσουν έως τα 90 η και τα 100 έτη τους, το οποίο όχι μόνο θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά επίσης θα αναιρέσει το θεμελιώδη νόμο της επιβίωσης του ισχυρότερου. Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι προτείνουν ότι η ευθανασία μπορεί να είναι η μόνη διέξοδος από τον φαύλο κύκλο των τεχνητά υγιών ατόμων που ζουν αφύσικα μεγάλη ζωή.
Ο τελευταίος και ίσως και ο πιο αμφιλεγόμενος X-παράγοντας που θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Νταβός είναι η πιθανή ανακάλυψη εξωγήινης ζωής. Αν και είναι η πρώτη φορά που το φόρουμ αντιμετωπίζει ως θέμα τους εξωγήινους, παρόλα αυτά έχει γίνει πρόσφατα ένα συχνό θέμα συζήτησης μεταξύ τους παγκοσμίως κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων. Τον Δεκέμβριο του 2012, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε στο θέμα των εξωγήινων, μετά την ολοκλήρωση μιας on-camera συνέντευξης με δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο στη Μόσχα. Τότε, ο κ. Μεντβέντεφ υποστήριξε χαριτολογώντας ότι "εγώ δεν θα σας πω πόσοι από αυτούς(τους εξωγήινους) είναι ανάμεσά μας, διότι μπορεί να προκαλέσει πανικό". Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι η ανησυχία του κ. Μεντβέντεφ με τους εξωγήινους δεν τελείωσε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ένα συγκλονιστικό Φόρουμ του Νταβός της ημερήσιας διάταξης έχει ως στόχο να φέρει το θέμα των εξωγήινων πέρα από τη σφαίρα των αστείων.
Οι WEF εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι «δεδομένου του ρυθμού της εξερεύνησης του διαστήματος, είναι όλο και περισσότερο κατανοητό ότι μπορούμε να ανακαλύψουμε την ύπαρξη εξωγήινης ζωής ή άλλους πλανήτες , που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανθρώπινη ζωή. Σε 10 χρόνια μπορεί να έχουμε αποδείξεις όχι μόνο ότι η Γη δεν είναι μοναδική αλλά επίσης, ότι υπάρχει ζωή και αλλού στο σύμπαν.» Σε αυτό το πλαίσιο, η WEF ομάδα προτρέπει την παγκόσμια ελίτ να προετοιμάσουν τους εαυτούς τους και τα έθνη τους για μια τέτοια ανακάλυψη. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι η νέα χρηματοδότηση και νέα δύναμη του εγκεφάλου θα χρειαστούν για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει ως αποτέλεσμα της συνάντησης της με εξωγήινο πολιτισμό. Ο κόσμος μπορεί να χρειαστεί ακόμη και να δημιουργήσει ειδικούς απεσταλμένους με τεχνητή νοημοσύνη για να επιβιώσει σε μια διαστρική διάβαση( inter-stellar). Η ανακάλυψη της Γης 2.0 ή η ζωή πέρα από τον πλανήτη μας επίσης, θα μπορούσε να εμπνεύσει τις νέες γενιές των επιχειρηματιών του διαστήματος για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση να φέρουν την ανθρώπινη εξερεύνηση του γαλαξία από την σφαίρα της φαντασίας στην πραγματικότητα.
Ταυτόχρονα, οι WEF εμπειρογνώμονες δεν πιστεύουν ότι η ανακάλυψη της εξωγήινης ζωής θα αλλάξει τον ιστό της ανθρώπινης κοινωνίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ενώ η ανακάλυψη θα μπορούσε σίγουρα να είναι μια από τις μεγαλύτερες ειδήσεις του έτους και το ενδιαφέρον θα είναι έντονο, δεν θα αλλάξει τον κόσμο αμέσως. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οι ψυχολογικές και φιλοσοφικές συνέπειες της ανακάλυψης μπορεί να είναι βαθιές. Κατά τη γνώμη των επιστημόνων του WEF, “η ανακάλυψη ακόμα και της απλής ζωής θα τροφοδοτήσει εικασίες σχετικά με την ύπαρξη άλλων νοημόνων όντων και θα αμφισβητήσουν πολλές παραδοχές που στηρίζουν την ανθρώπινη φιλοσοφία και τη ΘΡΗΣΚΕΙΑ."
Συνολικά, φαίνεται ότι η ανθρωπότητα οδεύει προς συναρπαστικές στιγμές, και το Νταβός μπορεί να είναι η πρώτη σκανδάλη η οποία θα προκαλέσει μια σειρά από τις πιο εξαιρετικές αποκαλύψεις σε όλο τον κόσμο.
Πηγή 
 http://j1.olympos-tm.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.