Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η προσευχή προς την ‘άγνωστη οντότητα’ στην ορκωμοσία του Ομπάμα

“The spirit in the sky”….
Αν ο στόχος του Ομπάμα με την επίσημη προσευχή στην τελετή ορκωμοσίας ήταν να περιθωριοποιήσει και να προσβάλλει τους συντηρητικούς χριστιανούς, μπορούμε να πούμε ότι η αποστολή εξετελέσθη.

Η επιλογή της Myrlie Evers-Williams , προέδρου της NAACP, της «Εθνικής Ενώσεως για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων» και χήρας του ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα Evers Medgar που δολοφονήθηκε το 1963, ξέφυγε από το ιστορικό πρωτόκολλο. Ήταν η πρώτη γυναίκα και πρώτη μη-κληρικός που οδήγησε την εναρκτήρια προσευχή. Πήρε τελευταία στιγμή την θέση του πάστορα Louie Giglio , όταν ανακαλύφθηκε ότι ο 54χρονος λευκός πάστορας από την Ατλάντα, είχε κηρύξει ένα κήρυγμα πριν από 20 χρόνια που εξέθετε την θέση της Αγίας Γραφής για την ομοφυλοφιλία (την είχε χαρακτηρίσει "αμαρτία" και... "κάηκε").
Τα λόγια (προσευχή;) της Evers-Williams αντιπροσωπεύουν μια εντυπωσιακή απόσταση από την ιστορική εναρκτήρια προσευχή και από κάτι που να μοιάζει με χριστιανική, προσευχή.
Όταν ζητήθηκε από την Evers-Williams να περιγράψει τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις, είπε,
"Έχω υπάρξει Βαπτίστρια, έχω υπάρξει Μεθοδίστρια, έχω υπάρξει Πρεσβυτεριανή. Έχω παρακολουθήσει όλες αυτές τις εκκλησίες ανάλογα με το πού έχω ζήσει στη ζωή μου".
Αν και αυτό ακούγεται σαν ‘κλασσική’ προτεστάντισσα, όταν άρχισε η «προσευχή» της έμοιαζε σαν κάτι με ανακοίνωση, και έτσι περιμέναμε να ακούσουμε πότε θα πει την "προσευχή":
"Αμερική, είμαστε εδώ, στην πρωτεύουσα του έθνους μας σε αυτή την 21η Ιανουαρίου του 2013, την τελετή ορκωμοσίας του 45ου [μάλλον είναι 44ος ] προέδρου μας Μπαράκ Ομπάμα".

Και ακούστε «προσευχή»: .
"Ερχόμαστε αυτή τη στιγμή να ζητήσουμε ευλογίες για τους ηγέτες μας, τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τα μέλη του Κογκρέσου, όλους τους εκλεγμένους και διορισμένους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε ευλογίες για τις ένοπλες δυνάμεις, τις ευλογίες πάνω σε όλους όσους συμβάλλουν στην ουσία του ‘αμερικανικού πνεύματος’, του ‘αμερικάνικου ονείρου’. Την ευκαιρία για να γίνουμε ό,τι η ανδρική ή η γυναικεία φύση μας, μας επιτρέπει να είμαστε. Αυτή είναι η υπόσχεση της Αμερικής".
Είναι αυτό προσευχή ή ομιλία; Αν ήταν μια προσευχή, δείτε ότι η Evers-Williams στην ουσία απευθύνεται στην "Αμερική" (!) παρακαλώντας την "Αμερική" να δώσει τις ευλογίες της στους ηγέτες και τη χώρα…
Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, η Evers-Williams έκλεισε την «προσευχή» της με το "εις το όνομα του Ιησού", το οποίο ήταν αστείο βέβαια, γιατί ποτέ δεν απεύθυνε προσευχή της σ’ Αυτόν, ή το Θεό Πατέρα. Εκείνη όμως συνεχώς μιλούσε γενικής για κάποιο «πνεύμα» (“spirit”).
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
 http://www.katohika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.