Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η Goldman Sachs κατασκευάζει σχέδιο χρεωκοπίας της Ελλάδας


Σύμφωνα με την τράπεζα, η χώρα μας δεν γλιτώνει την χρεοκοπία αλλά θα παραμείνει στο ευρώ. Ο επικεφαλής της, ο κ. Τζιμ Ο’Νιλ , εκτιμά ότι η αποχώρηση χώρας από την Ευρωζώνη θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το κοινό νόμισμα.
Ωστόσο, κατά την Goldman Sachs βλέπει βραχυπρόθεσμη παραμονή της χώρας στο ευρώ και…συγκεκριμένα για το 2012, γεγονός το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με τη σύναψη συμβάσεων αφαίμαξης του εθνικού πλούτου σε υποδομές, υπέδαφος και περιουσίες πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι εκφράζεται η άποψη ότι η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία θα είναι δύσκολο μακροπρόθεσμα να παραμείνουν στην Ευρωζώνη.

Πώς μπορεί να χρεοκοπήσει μια χώρα εντός του ευρώ;
Η Goldman Sachs προφανώς βλέπει ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετό και σε περίπτωση που αυτό ανέλθει σε μεγαλύτερα επίπεδα από το 50% , τότε θα έχουμε πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία.
Προφανώς η χρεοκοπία μιας χώρας εντός του κοινού νομίσματος είναι εξίσου οδυνηρή με μια χρεοκοπία που θα συνεπάγεται και αυτόματη έξοδο από το ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές μας οδηγούν την Ελλάδα σε αυτή την κατεύθυνση καθώς μαζί με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν μια καταστροφική πολιτική λιτότητας, χωρίς να υπάρχει φως στο τούνελ…
Παράλληλα στέλνουν τελεσίγραφα για άμεση εφαρμογή νέων μέτρων που συνεπάγεται η νέα δανειακή σύμβαση, αλλιώς δεν θα εκταμιεύουν το ποσό της επόμενης δόσης – μαμούθ, που φτάνει τα 89 δισ. ευρώ.

Είναι γνωστό ότι τα περιθώρια για την Ελληνική οικονομία στενεύουν και οι λήξεις ομολόγων του Μαρτίου σφίγγουν ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από την Ελλάδα.
Προοιωνίζει αποτυχία του PSI
Μήπως η Goldman βλέπει αποτυχία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και ενστερνίζεται τις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της;
Επιπλέον εντύπωση προκαλεί η διαφωνία της επενδυτικής τράπεζας στα συνεχή μέτρα λιτότητας που εξακολουθεί να εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Επικαλούμενη την ελληνική εμπειρία η Goldman Sachs αναφέρει πως οι αρχές έχουν πια καταλάβει πως οι απαιτήσεις για μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσπάθειες και επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων για το έλλειμμα, εγκυμονούν τον κίνδυνο παγίδευσης των περιφερειακών χωρών σε έναν φαύλο κύκλο χαμένων στόχων, μεγαλύτερης λιτότητας, οικονομικής αδυναμίας και μείωσης των φορολογικών εσόδων.
Με άλλα λόγια βλέπουν από τώρα το αδιέξοδο…
Το στοίχημα πάντως για την χώρα είναι να αποφύγει την χρεοκοπία και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της για να ορθοποδήσει.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση- πρόσκληση του ανεξάρτητου βουλευτή Πάνου Καμμένου σε όσους επιθυμούν να διαπραγματευτούν ως Εθνικά Κυρίαρχοι την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου αρνούμενοι το επαχθές και τοκογλυφικό χρέος.
Οι πρόθυμοι και οι νεοφιλελεύθεροι μπορούν να πάνε στον φυσικό τους χώρο υπό τον Goldman Sachs – Παπαδήμο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Καμμένος…
1greek

 http://greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.