Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Πυρετώδεις προετοιμασίες των Αμερικανών για σύγκρουση με το Ιράν


Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό προετοιμάζεται βιαστικά για το χειρότερο σενάριο στην περιοχή του Κόλπου. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο έχει διπλασιάσει τον αριθμό των ναρκαλιευτικών στον Περσικό Κόλπο, ενώ τα μεγάλα πλοία εξοπλίζονται για την καταπολέμηση των ιρανικών ταχύπλοων σκαφών. Οι τελευταίες κινήσεις δείχνουν πόσο πολύ σεβασμό τρέφει η Ουάσιγκτον στις ασύμμετρες ναυτικές δυνατότητες του Ιράν: Στο πολεμικό παίγνιο Millennium Challenge 2002, το Ιράν προκάλεσε τόσες καταστροφές στον στόλο των ΗΠΑ, ώστε από ένα σημείο και μετά το παιχνίδι διακόπηκε για να «ανασυρθεί» ο αμερικανικός στόλος από τον βυθό - για να μπορεί να συνεχιστεί το παιχνίδι.Η στρατιωτική κατάσταση στον Περσικό Κόλπο επιδεινώνεται. Το Ισραήλ όλο και πιο κραυγαλέα απειλεί με ένα στρατιωτικό πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ενώ η Τεχεράνη με τη σειρά της απειλεί να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ - μέσω των οποίων μεταφέρεται το ένα πέμπτο του αργού πετρελαίου στον κόσμο. Τώρα οι ΗΠΑ απαντούν με μια σημαντική ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας τους στον Περσικό Κόλπο. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη εμπειρία με προσπάθειες αυτού του είδους.
Η ιδέα με τα αγωνιστικά (ταχύπλοα) σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράκ ήρθαν στο επίκεντρο τα πετρελαιοφόρα πλοία. Μαχητικά-βομβαρδιστικά της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας άρχισαν να βομβαρδίζουν ιρανικά δεξαμενόπλοια και το μεγάλο τερματικό σταθμό πετρελαίου του Ιράν στα βορειο-ανατολικά του Κόλπου. Οι Φρουροί της Επανάστασης, ωστόσο, ανταπέδωσαν τα πλήγματα - με αγωνιστικά σκάφη τύπου Kajüt του σουηδικού ναυπηγείου Boghammar. Τα όπλα των ανταρτών-ναυτών του Ιράν ήταν πολυβόλα, χειροβομβίδες και αντιαρματικά - και οι στόχοι τους δεξαμενόπλοια από τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, χώρες που υποστήριζαν με τα έσοδά τους από το πετρέλαιο το Ιράκ. Καθώς όλο και περισσότερα δεξαμενόπλοια δέχονταν επιθέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρενέβησαν.
Ο Jonathan Greenert, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού, έδωσε μια σειρά από λεπτομέρειες σε μια ακρόαση ενώπιον της Αμερικανικής Γερουσίας: Ο αριθμός των ναρκαλιευτικών στον Περσικό Κόλπο θα διπλασιαστεί από τέσσερα σε οκτώ σκάφη, τα οποία θα έχουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο σε περίπτωση αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ. Τέσσερα επιπλέον ελικόπτερα τύπου MH-53E Sea Dragon που μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν τις θαλάσσιες νάρκες, είναι να αναπτυχθούν στο Μπαχρέιν, στην βάση του 5ου Στόλου. Ένας μη κατανομαζόμενος αριθμός από μη επανδρωμένα μίνι υποβρύχια είναι να υποστηρίξει τις άλλες μονάδες στην αποστολή της εξουδετέρωσης των ναρκών. Τα αμερικανικά υποβρύχια της περιοχής είναι να εξοπλιστούν με νέους τύπους από τορπίλες, οι οποίες συμπεριφέρονται κατάλληλα στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στον Περσικό Κόλπο. Η συνοδεία των αεροπλανοφόρων στον Κόλπο, δηλαδή τα αντιτορπιλικά, καταδρομικά και τα άλλα πλοία, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με νέους αισθητήρες και πολλά πολυβόλα, προκειμένου να είναι αποτελσματικότερα στην αυτοάμυνα για την περίπτωση που δεχτούν επίθεση από σμήνη ταχύπλοων ιρανικών σκαφών. Ο αριθμός των αμερικανικών ταχύπλοων στον Κόλπο αναμένεται να αυξηθεί από 5 σε 10 σκάφη, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με πολυβόλα και πυραύλους μικρής εμβέλειας.
Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν διαθέτει πολλά ταχύπλοα που είναι εξοπλισμένα με πυραύλος κατά πλοίων, τρεις φρεγάτες, δύο κορβέτες (άνω των 30 ετών) και τρία ρωσικά υποβρύχια της κατηγορίας Kilo. Σε αυτό το δυναμικό προστίθεται ένα οπλοστάσιο εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων και βλημάτων κατά πλοίων, τα οποία μπορούν εξαπολυθούν από την στεριά κατά στόχων στον Περσικό Κόλπο. Σε αυτά τα όπλα περιλαμβάνονται μια νέα έκδοση του κινεζικού μέσου βεληνεκούς πυραύλου τύπου Silkworm, αναβαθμισμένοι Scud-B και οι εγχώριας κατασκευής πύραυλοι τύπου Shahab-3 με μια εμβέλεια 1300 χιλιομέτρων. «Με ένα τέτοιο οπλοστάσιο, ένας έξυπνος αντίπαλος μπορεί να προκαλέσει ατελείωτα προβλήματα», ανέφερε πρόσφατα ο Jim Lacey, καθηγητής στη Σχολή Πολέμου του Αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών, στο National Review.
Το Ιράν έχει μια σειρά από διαφορετικά υποβρύχια στο δυναμικό του. Εκτός από τα υποβρύχια εγχώριας ναυπήγησης κλάσσης Nahang και εκτοπίσματος 500 τόνων, διαθέτει επίσης τρία ρωσικά υποβρύχια της κλάσης Kilo με 3.000 τόνους εκτόπισμα, τα οποία η Τεχεράνη είχε αγοράσει στη Το Ιράν έχει μια σειρά από διαφορετικά υποβρύχια στο δυναμικό του, όπως τρία ρωσικά υποβρύχια της κλάσης Kilo με 3.000 τόνους εκτόπισμα, τα οποία η Τεχεράνη είχε αγοράσει στη δεκαετία του ενενήντα από τη Μόσχα. δεκαετία του ενενήντα από τη Μόσχα. Επιπλέον, υπάρχουν έντεκα μικρά υποβρύχια κλάσσης Ghadir με μόνο 120 τόνους εκτόπισμα, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία από το 2007 και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ιδίως στις παράκτιες περιοχές. Το 2008 το Ιράν ξεκίνησε επίσης με την ναυπήγηση των υποβρυχίων του τύπου Kaem, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως μεσαίου μεγέθους υποβρύχια στην ανοιχτή θάλασσα. Τα ρωσικά υποβρύχια Kilo είναι ντίζελο-ηλεκτρoκίνητα. Τα σαθόρυβα αυτά σκάφη θεωρούνται ιδανικά για τα ρηχά νερά του Κόλπου και μπορούν να είναι σε αναμονή - εντελώς αθόρυβα - στον πυθμένα της υαλάσσης. Τα αμερικνικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια είναι σε σύγκριση με τα ιρανικά θορυβώδη, δεδομένου ότι η αντλία ψύξης του νερού του αντιδραστήρα πρέπει να είναι διαρκώς σε χρήση. Τα ρωσικά σκάφη είναι επίσης ακόμη σε θέση να μεταφέρουν νάρκες αντί για τορπίλες, εκ των οποίων οι Ιρανοί μηχανικοί έχουν αναπτύξει μια επικίνδυνη παραλλαγή μη-μαγνητικών ναρκών, τηλεχειριζόμενες νάρκες, ακουστικές, πίεσης, ακόμα και ένα είδος με πυραυλική πρόωση, η οποία, όπως και η αστραπή, από το βυθό της θάλασσας ανεβαίνει στην επιφάνεια.
Ο ναυτικός βραχίονας της Επαναστατικής Φρουράς είναι εξοπλισμένος με ένα σύνολο από όπλα με πηγή προέλευσης την Κίνα. Το Πεκίνο προμήθευσε την Τεχεράνη με ταχύπλοα σκάφη τύπου Houdong, στα οποία έχουν εγκαταστεί εκτοξευτήρες με έως και οκτώ πυράυλους κρουζ τύπου C-802. Η εμβέλεια του σχεδόν υπερηχητικού βλήματος είναι 120 χιλιόμετρα, το βάρος την πολεμικής Με την ονομασία «Noor» οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν αναπτύξει το βλήμα C-802 περαιτέρω. Μια νέα τεχνολογία επιτρέπει τον έλεγχο του συστήματος και την καταπολέμηση των στόχων πέρα από τον ορατό ορίζοντα. Το πυραυλικό σύστημα είναι επίσης αναπτυγμένο στην στεριά, σε παράκτιες περιοχές ή και σε μικρά νησιά στον Κόλπο. Οι πύραυλοι δεν απαιτούν ένα επίγειο ραντάρ έρευνας, και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να αναζητηθούν.κεφαλής 165 κιλά. Με την ονομασία «Noor» (ελληνικά: φως), οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν αναπτύξει το βλήμα περαιτέρω. Μια νέα τεχνολογία επιτρέπει τον έλεγχο του συστήματος και την καταπολέμηση των στόχων πέρα από τον ορατό ορίζοντα. Το πυραυλικό σύστημα είναι επίσης αναπτυγμένο στην στεριά, σε παράκτιες περιοχές ή και σε μικρά νησιά στον Κόλπο. Οι πύραυλοι δεν απαιτούν ένα επίγειο ραντάρ έρευνας, και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να αναζητηθούν.

Η ενίσχυση της παρουσίας του Αμερικανικού Ναυτικού στον Κόλπο τελεί προφανώς υπό καθεστώς βιασύνης. Τα τέσσερα επιπλέον ναρκαλιευτικά της κατηγορίας Avenger - Devastator, Sentry, Pioneer, Warrior - αναμένονται στην περιοχή του Κόλπου στα μέσα Απριλίου. Δεδομένου ότι τα ναρκαλιευτικά είναι μόνο περίπου 1.300 τόνων εκτοπίσματος και μάλλον μικρά σκάφη για να αναπτύξουν τελική ταχύτητα άνω των 14 κόμβων, μεταφέρονται από τις βάσεις τους στι ΗΠΑ, στην περιοχή του Κόλπου, μέσω μεταγωγικού πλοίου. Στο Μπαχρέιν είναι ήδη αναπτυγμένα με τον 5ο Στόλο τα ναρκαλιευτικά Gladiator, Scout, Ardent και Dextrous.
Οι νάρκες μπορούν να μεταφερθούν εκτός από τα μεγάλα ιρανικά υποβρύχια, από περιπολικά σκάφη επιφανείας, ελικόπτερα, ακόμη και μικρά ιστιοφόρα, εκ των οποίων υπάρχουν περίπου χιλιάδες στον Νάρκες αντί τορπίλες μπορούν επίσης να μεταφέρουν τα μινι-υποβρύχια της λεγόμενης κλάσσης Ghadir, τα οποία είναι μόνο 20 μέτρα σε μήκος. Δυτικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το Ιράν έχει λάβει την βοήθεια της Βόρειας Κορέας στην ναυπήγηση αυτών των υποβρυχίων.Κόλπο. Νάρκες αντί τορπίλες μπορούν επίσης να μεταφέρουν τα μινι-υποβρύχια της λεγόμενης κλάσσης Ghadir, τα οποία είναι μόνο 20 μέτρα σε μήκος. Δυτικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το Ιράν έχει λάβει την βοήθεια της Βόρειας Κορέας στην ναυπήγηση αυτών των υποβρυχίων. Η φονικότητα των μινι-υποβρυχίων της Βόρειας Κορέας, είναι γνωστή και διαβόητη.


Με μια βιαστική κίνηση, το Αμερικανικό Ναυτικό εργάζεται στην λειτουργική αποκατάσταση του αμβφίβιου σκάφους USS Ponce (LPD 15). Το πλοίο είναι 40 ετών και έπρεπε να αποσυρθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Στις 24 Ιανουαρίου, όμως, αποφασίστηκε να αποκατασταθεί με αστραπιαία ταχύτητα σε μια κινητή βάση που μπορεί να υποστηρίξει μεταξύ άλλων τα ελικόπτερα MH-53E Sea Dragon, λόγω του περιορισμένου αριθμού των ναρκαλιευτικών στο Αμερικανικό Ναυτικό. Αρχές Φβερουαρίου υπογράφηκε η σχετική σύμβαση και οι εργασίες έχουν ξεκινήσει μέσα Φεβρουαρίου. Οι εργασίες μετατροπής του 173 μέτρων σε μήκος πλοίου, εκτοπίσματος 16.600 τόνων, είναι να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Η κυριότερη αλλαγή αυτού του αμβφίβιου σκάφους είναι η εγκατάσταση ενός μεγάλου υποστέγου για τα ελικόπτερα, πιθανόν έξι στον αριθμό, και επιπλέον ράμπες για βάρκες ή και περιπολικά σκάφη. Στο πλοίο πάνω αναβαθμίζονται οι χώροι διαβίωσης των πληρωμάτων, καθώς και εγκαθίσταται ειδικός εξοπλισμός για τον ανεφοδιασμό του πλοίου και την εξυπηρέτηση των ειδικών επιχειρήσεων.
To ναρκαλιευτικό USS Gladiator (MCM 11) επί του σκάφους Condock V, στο δρόμο από το Τέξας στο Μπαχρέιν. Οι κινήσεις των Αμερικανών στρατιωτικών φαίνεται να βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με την κατάληξη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για την ιρανική στάση στη διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. «Το Κοινοβούλιο δεν θα επιτρέψει ποτέ η κυβέρνηση πάει ακόμη και ένα βήμα πίσω στην πυρηνική πολιτική», δήλωσε με σαφήνεια ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου του Ιράν, ο Αλλάχ Εντίν Μπορουτζερντί την Κυριακή. Ακόμη και χωρίς τη βοήθεια των άλλων χωρών οι Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες έχουν καταφέρει να παράγουν καύσιμο για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Από τη ναυπηγική βιομηχανία της Κίνα προέρχονται τα υψηλών ταχυτήτων σκάφη γνωστά ως κατηγορία «Cat» - το ακρωνύμιο για καταμαράν. Παρουσιάστηκαν στην Τεχεράνη το 2002, και οι Φρουροί της Επανάστασης εντυπωσιάστηκαν από το πρωτότυπο τόσο, που τα αγόρασαν αμέσως. Το Από τη ναυπηγική βιομηχανία της  Κίνα προέρχονται τα υψηλών ταχυτήτων σκάφη γνωστά ως κατηγορία «Cat» - το ακρωνύμιο για καταμαράν. Παρουσιάστηκαν στην Τεχεράνη το 2002, και οι Φρουροί της Επανάστασης εντυπωσιάστηκαν από το πρωτότυπο τόσο, που τα αγόρασαν αμέσως. Ιράν έγινε στη συνέχεια ένας σημαντικός πελάτης για τα καταμαράν, με εξελιγμένη τεχνολογία - συμπεριλαμβανομένου ενός ιστού με ραντάρ αναζήτησης και ενός φωτοηλεκτρικού συστήματος παρατήρησης. Η πρύμνη του σκάφους είναι εξοπλισμένη με οκτώ σωλήνες, στους οποίους βρίσκουν χώρο όπλα από την Κίνα. Οι ρουκέτες είναι μόλις 2,50 μέτρα σε μήκος και ζυγίζουν μόλις 100 κιλά. Μπορούν να χρησιμεύσουν και για επιθέσεις στις πλατφόρμες πετρελαίου.
Δεν είναι πλέον μόνο οι ειδικοί του αμυντικού τομέα που ανησυχούν για ένα σύντομα αναμενόμενο στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν από το Ισραήλ. Στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ο αρχιναύαρχος Greenert φαίνεται να είναι της ίδιας γνώμης. Την περασμένη εβδομάδα, ο Δημοκράτης Καρλ Λέβιν, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε ότι η ισραηλινή αεροπορική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι «πολύ πιθανή».
fox2magazine

 http://greeknation.blogspot.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.