Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Διορία μέχρι τέλος του μήνα

ethniki eurobank 712741 250x180 Διορία μέχρι τέλος του μήναΕΑΝ ΒΡΟΥΝΕ 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΗΜΕΡΕΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΩΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ EUROBANK ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΕ «ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ»

Διορία μέχρι και τις 30 Απριλίου για να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο κεφαλαιακής τους ενίσχυσης έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.
Την Τετάρτη το πρωί στελέχη των δύο ομίλων παρουσίασαν το πλάνο τους για τη συγκέντρωση του ελάχιστου 10% στην εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου και πλέον προχωρούν στις απαραίτητες επιχειρηματικές πράξεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Στις 4 το απόγευμα άρχισε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο είχε διακοπεί χθες, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για τον τρόπο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών, οι οποίες θα τεθούν υπόψιν του σώματος των μετόχων στις 29 Απριλίου, οπότε αναμένεται να εξασφαλιστεί η από το νόμο απαιτούμενη απαρτία.
Από την άλλη πλευρά το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank αποφάσισε την Τρίτη τη σύγκλιση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της για τις 30 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσει την αναλογία των εκδόσεων νέων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών για την άντληση 5,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή να περιμένει το τελικό σχέδιο που θα παρουσιάσουν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών μέχρι τις γενικές τους συνελεύσεις στο τέλος αυτού του μήνα.
Αν μέχρι τότε καταφέρουν να πείσουν την τρόικα ότι έχουν καλές πιθανότητες να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, μαζεύοντας από την αγορά το 10% των κεφαλαίων που χρειάζονται, θα προχωρήσουν στις εκδόσεις νέων μετοχών.
Διαφορετικά το ΤΧΣ θα παρέμβει και δε θα επιτρέψει στις δύο τράπεζες να υλοποιήσουν αμφιλεγόμενες αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς η τρόικα θεωρεί ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Πηγές από τις δύο τράπεζες εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το εγχείρημα, τη στιγμή που στο χρηματιστήριο οι μετοχές τους εμφανίζουν εντυπωσιακά κέρδη έως και 30%.
Κύκλοι από το ΤΧΣ πάντως εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τη δυνατότητα να βρεθούν τόσο πολλά κεφάλαια μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
ΣΥΡΙΖΑ: ανησυχία για την ανακεφαλαιοποίηση
Την ανησυχία τους σχετικά με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας εξέφρασε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά τη συνάντησή τους με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρο Τουρκολιά και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Πέτρο Χριστοδούλου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπρόσωποι της ΕΤΕ ενημέρωσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις σχετικά με την αναστολή συγχώνευσης Εθνικής- Eurobank και κατέθεσαν τις απόψεις τους για την πορεία ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τον τρόπο με τον οποίο διαφαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ και τις συνέπειες που θα επιφέρει στην ίδια την τράπεζα, αλλά και συνολικά στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Οι κκ. Σταθάκης και Τσακαλώτος διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους για το γεγονός ότι η κοινωνία δεν θα έχει κανένα λόγο στις αποφάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός επωμίζεται ένα χρέος της τάξης των 50 δισ. ευρώ.
 http://troktiko.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.