Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ο τούρκος "Βάρβαρος" πάει για έρευνες στην Κύπρο και τα ελληνοτουρκικά πάνε για κρίση


ΤΟΥ Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ - Η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει σε περιοχές πετρελαίου νότια της Κύπρου το πλοίο σεισμικών ερευνών με την πιο προηγμένη τεχνολογία που αγόρασε τελευταία από την Νορβηγία, αναφέρει είδηση που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του καναλιού NTV.
Η είδηση - στο μέτρο που είναι ακριβής - δείχνει να αλλάζει κάπως ως σημαντικά τα ''τουρκικά δεδομένα'' καθώς πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ , ανακοινώνοντας την απόκτηση του ( μεταχειρισμένου) πλοίου, είχε πει πως οι έρευνες αρχικά θα ξεκινήσουν από την Μαύρη Θάλασσα και, αργότερα, θα συνεχιστούν και στη Μεσόγειο.



Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Εταιρίας Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) κ. Αλι Ριζά Τοϊγκάρ, είχε πει και αυτός ότι το σκάφος θα ξεκινήσει τις εργασίες σεισμικών ερευνών από την Μαύρη Θάλασσα, προσδιόρισε δε τον χρόνο περίπου στις 20 Φεβρουαρίου.

Η εσπευσμένη αγορά του πλοίου

Η αλλαγή αυτή σχεδιασμού ως προς τις έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι η δεύτερη καθώς πριν μερικούς μήνες η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι προχωρά σε παραγγελία για την ναυπήγηση νέου πλοίου ερευνών - κάτι που σήμαινε ότι αυτό θα ήταν έτοιμο το 2015.

Όμως ξαφνικά αγόρασε άρον άρον το νορβηγικό «Polarcus Samur» έναντι 130 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο και θα μετονομαστεί σε «Βarbaros Hayrettin Paşa» για να πραγματοποιεί τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.Το σκάφος ήδη βρίσκεται στα ναυπηγεία Τούζλα της Κωνσταντινούπολης και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Εταιρίας Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) κ. Αλι Ριζά Τοϊγκάρ, θα βαφτεί στα ερυθρόλευκα χρώματα «όπως η τουρκική σημαία»( τώρα είναι πράσινο).

Όμως τώρα βλέπουμε ότι η Άγκυρα άλλαξε γρήγορα και δύο φορές τα σχέδιά της - αγορά , τόπος έναρξης - και αυτό ίσως κάτι να κρύβει: Πιθανόν δηλαδή τα νέα δεδομένα να αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής έντασης που έχει στο νου της η τουρκική κυβέρνηση.
Ίσως πάλι να πρόκειται για δημοσιογραφική υπερβολή τα περί αποστολής του πλοίου νότια της Κύπρου ή και απλή διαρροή για ... τεστ!

Η φρασεολογία σε ''περιοχές πετρελαίου''

Εντύπωση πάντως προκαλεί και η διατύπωση <<περιοχές πετρελαίου νότια της Κύπρου>> που χρησιμοποιεί η ιστοσελίδα NTV καθώς αυτό ενδεχομένως να αποτελεί προαναγγελία ότι το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα εντός των οικοπέδων για τα οποία η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήδη έχει προκηρύξει διαγωνισμούς και έχει προχωρήσει σε αναθέσεις προκειμένου να αμφισβητήσει εμπράκτως το δικαίωμα της Λευκωσίας να διεξάγει διαγωνισμούς με συμμετοχή ξένων εταιριών. Ίσως δε να εννοεί και έρευνες σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για να προλάβει την Αθήνα .

Πάντως Τουρκία είχε πραγματοποιήσει στην περιοχή αυτή της Αν Μεσογείου και παλαιότερα σεισμικές έρευνες με το πλοίο Πίρι Ρέις το οποίο συνόδευαν τότε πλοία του στόλου.

Η ελληνική ΑΟΖ

Στην ιστοσελίδα NTV γίνεται αρχικά αναφορά σε δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για το οποίο λέει ότι ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την αντίδραση της Τουρκίας και των άλλων γειτονικών χωρών στην περιοχή, έθεσε σε εκκρεμότητα τα σχέδιά της αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της.

Στην συνέχεια γράφει ότι η Τουρκία αντιτίθεται στην ΑΟΖ που ανακοίνωσε η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση» μονόπλευρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα τονίζει, συνεχίζει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας, ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα βάση του Διεθνούς Δικαίου στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου γύρω από την Κύπρο.
Ξεχνάει ωστόσο να γράψει ότι αυτό έχει αναφερθεί πρώτα απ΄όλους από την Κυπριακή Δημοκρατία υπό την αίρεση βέβαια της επίλυσης του κυπριακού.

Πάντως όλα αυτά θα πρέπει να ειδωθούν και σε συνδυασμό με την συμφωνημένη για τις 4-5 Μαρτίου σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, για την οποία θα μεταβεί στην Τουρκία ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς μαζί με υπουργούς.


onalert
 http://greeknation.blogspot.be

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.