Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Απειλεί τον Δούναβη η τοξική λάσπη

Σε παραπόταμο του Δούναβη έφθασε η τοξική λάσπη που διέρρευσε την Τρίτη από εργοστάσιο αλουμινίου στην Ουγγαρία, απειλώντας το οικοσύστημα του μεγαλύτερου ποταμού της Ευρώπης μετά τον Βόλγα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ανιχνεύθηκαν αλκαλικές ενώσεις σε επίπεδο υψηλότερο του κανονικού. Οι αρχές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απομονώσουν τα βαρέα μέταλλα, προτού φτάσει η λάσπη στο Δούναβη και περάσει σε άλλες χώρες.
http://news.ert.gr

Τεράστια οικολογική καταστροφή

 

Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των ουγγρικών συνεργείων, η τοξική λάσπη έφτασε στον Ράμπα.
Αν μέχρι το Σαββατοκύριακο, που αναμένεται να φτάσει στον Δούναβη, δεν έχουν καταφέρει να απομονώσουν τα βαρέα μέταλλα, ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης -το δέλτα του οποίου περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO- θα τα μεταφέρει στην Κροατία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία, προτού καταλήξει στη Μαύρη Θάλασσα.
Τα δείγματα νερού που εξετάσθηκαν στον παραπόταμο Ράμπα δείχνουν ότι το επίπεδο των αλκαλικών ενώσεων είναι ελαφρά υψηλότερο από το κανονικό, ανάμεσα στο 9,96% και στο 9,07%, ενώ η κανονική τιμή τοποθετείται στο 8%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει όπως χρειαστεί. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 12 μήνες για να καθαριστεί η τοξική λάσπη, που είναι καυστική και μπορεί να αποβεί μοιραία σε περίπτωση κατάποσης.
Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.